“Çiftçi sulama yöntemini mutlaka değiştirmeli”

GÜNDEM 06.11.2017 - 14:28, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1171+ kez okundu.
 

“Çiftçi sulama yöntemini mutlaka değiştirmeli”

  Dünyada her geçen gün önemi artan suyun tarımda kullanımında israfa yol açan yöntemlerin terk edilerek modern sulama yöntemlerine başvurulmasının şart olduğu bildirildi. Ziraat Mühendisi Mustafa Pamuk, yaptığı açıklamada, suyun tüm canlılar için yaşam kaynağı olduğuna dikkat çekerek her geçen gün önemi artan tatlı su kaynaklarının düzenli ve israf edilmeden kullanılması gerektiğini söyledi. Küresel ısınma, nüfus artışı ve tatlı sularda yaşanan kirliliğin suyun önemini artırdığına dikkat çeken Pamuk, “Gelişmiş ülkelerde hem tarım alanında suyun daha ekonomik ve daha verimli kullanılması, hem de tatlı su kaynaklarının israf edilmemesi için projeler üretiliyor” dedi. Dünyada gıda ihtiyacına olan talebin hergün arttığına vurgu yapan Pamuk, bu sebeple tarım arazilerinin korunmasının gündeme geldiğini anlattı. Çukurova bölgesinde halen ‘vahşi sulama’ diye tabir edilen yüzeysel sulamanın yaygın olduğunu anlatan Pamuk, modern sulama sistemleri kullanarak toprağın çoraklaşmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi. Şu an dünyada modern sulama sistemi olarak “damlama sulama”nın yaygınlaştığını ifade eden Ziraat Mühendisi Mustafa Pamuk, bu yöntemin erozyonu da önlediğini kaydetti. Damlama sulama ile bitkilerin gelişimi için gerekli suyun yeteri kadarının bitki kök bölgesi verildiğini hatırlatan Pamuk, “Bu sayede hem toprak çoraklaşmaktan kurtarılıyor hem de su israfının önüne geçiliyor” diye konuştu. “BİLİNÇSİZ SULAMA KAYNAKLARIMIZI YOK EDER” Bilinçsiz su kullanımının yer altı su kaynaklarını yok ettiğini dile getiren Pamuk, şöyle devam etti: “Dünyada gıdaya olan talep günden güne artarak devam ediyor. Tabi buna bağlı olarak ekilebilir tarım arazilerine olan ihtiyaç artıyor. Klasik dediğimiz salma yöntemi ile sulama yapılması toprakta tuz oranını artırıp bitkilerin gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Adana genelinde tarım alanlarının yüzde 60’ından fazlası sulanabiliyor, devam eden bazı projelerin hayata geçirilmesiyle bu oran yüzde 80’e kadar çıkacak. Toprakların büyük bölümü hala yüzey sulama yöntemi ile gerçekleştiriliyor. Bu yönteme kesinlikle son verilmesi gerekir.” “AZ SU KULLANIP FAZLA ÜRÜN ELDE EDEBİLİRSİNİZ”  Pamuk, tarım alanında suyun daha ekonomik ve daha verimli kullanılması ve tatlı su kaynaklarının israf edilmemesi için sürekli yeni projelerin hayata geçirildiğine vurgu yaparak, bunların başında da özellikle tarımda damlama sulama sistemlerine geçilmesinin geldiğini bildirdi. Pamuk, çiftçinin damlama sulama yöntemini kullanmasına devletin de destek verdiğini bundan faydalanmanın ileriki günler açısından büyük katkı sağlayacağını anlattı. Pamuk, şöyle devam etti: ”Damlama sulama sistemiyle, bitkiye gerekli besin maddeleri aşırı su isteği oluşturmadan verilebilir. Bu yöntem işçilik olarak da avantaj sağlıyor. Damlama sulama ile bitkiye yeterli su verilip, fazla sudan zarar görmesi de engelleniyor. Ayrıca üründe önemli oranda kalite ve verim artışı sağlanıyor. Erozyon ve toprak kaybının da önüne geçiliyor.”

 

Dünyada her geçen gün önemi artan suyun tarımda kullanımında israfa yol açan yöntemlerin terk edilerek modern sulama yöntemlerine başvurulmasının şart olduğu bildirildi.

Ziraat Mühendisi Mustafa Pamuk, yaptığı açıklamada, suyun tüm canlılar için yaşam kaynağı olduğuna dikkat çekerek her geçen gün önemi artan tatlı su kaynaklarının düzenli ve israf edilmeden kullanılması gerektiğini söyledi. Küresel ısınma, nüfus artışı ve tatlı sularda yaşanan kirliliğin suyun önemini artırdığına dikkat çeken Pamuk, “Gelişmiş ülkelerde hem tarım alanında suyun daha ekonomik ve daha verimli kullanılması, hem de tatlı su kaynaklarının israf edilmemesi için projeler üretiliyor” dedi.

Dünyada gıda ihtiyacına olan talebin hergün arttığına vurgu yapan Pamuk, bu sebeple tarım arazilerinin korunmasının gündeme geldiğini anlattı. Çukurova bölgesinde halen ‘vahşi sulama’ diye tabir edilen yüzeysel sulamanın yaygın olduğunu anlatan Pamuk, modern sulama sistemleri kullanarak toprağın çoraklaşmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Şu an dünyada modern sulama sistemi olarak “damlama sulama”nın yaygınlaştığını ifade eden Ziraat Mühendisi Mustafa Pamuk, bu yöntemin erozyonu da önlediğini kaydetti. Damlama sulama ile bitkilerin gelişimi için gerekli suyun yeteri kadarının bitki kök bölgesi verildiğini hatırlatan Pamuk, “Bu sayede hem toprak çoraklaşmaktan kurtarılıyor hem de su israfının önüne geçiliyor” diye konuştu.

“BİLİNÇSİZ SULAMA KAYNAKLARIMIZI YOK EDER”

Bilinçsiz su kullanımının yer altı su kaynaklarını yok ettiğini dile getiren Pamuk, şöyle devam etti: “Dünyada gıdaya olan talep günden güne artarak devam ediyor. Tabi buna bağlı olarak ekilebilir tarım arazilerine olan ihtiyaç artıyor. Klasik dediğimiz salma yöntemi ile sulama yapılması toprakta tuz oranını artırıp bitkilerin gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Adana genelinde tarım alanlarının yüzde 60’ından fazlası sulanabiliyor, devam eden bazı projelerin hayata geçirilmesiyle bu oran yüzde 80’e kadar çıkacak. Toprakların büyük bölümü hala yüzey sulama yöntemi ile gerçekleştiriliyor. Bu yönteme kesinlikle son verilmesi gerekir.”

“AZ SU KULLANIP FAZLA ÜRÜN ELDE EDEBİLİRSİNİZ”

 Pamuk, tarım alanında suyun daha ekonomik ve daha verimli kullanılması ve tatlı su kaynaklarının israf edilmemesi için sürekli yeni projelerin hayata geçirildiğine vurgu yaparak, bunların başında da özellikle tarımda damlama sulama sistemlerine geçilmesinin geldiğini bildirdi.

Pamuk, çiftçinin damlama sulama yöntemini kullanmasına devletin de destek verdiğini bundan faydalanmanın ileriki günler açısından büyük katkı sağlayacağını anlattı. Pamuk, şöyle devam etti: ”Damlama sulama sistemiyle, bitkiye gerekli besin maddeleri aşırı su isteği oluşturmadan verilebilir. Bu yöntem işçilik olarak da avantaj sağlıyor. Damlama sulama ile bitkiye yeterli su verilip, fazla sudan zarar görmesi de engelleniyor. Ayrıca üründe önemli oranda kalite ve verim artışı sağlanıyor. Erozyon ve toprak kaybının da önüne geçiliyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.