ACİLLİKLERİ DÜŞÜRME FORMÜLÜ TUTAR MI?

GÜNDEM 09.02.2018 - 12:52, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2408+ kez okundu.
 

ACİLLİKLERİ DÜŞÜRME FORMÜLÜ TUTAR MI?

  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, Türkiye’de acil servislere başvuruların ülke nüfusundan fazla olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın acil servislerde mesai kaydırma veya vardiya branş poliklinikleri açarak çözmek istediğini söyledi. Yüksel, bu uygulamanın yıllar önce de uygulandığını ancak başarılı olunmayınca vazgeçildiğini bildirdi. Yüksel, Egemen’e yaptığı açıklamada, Türkiye’de yılda yaklaşık 115 milyon kişinin acil servislere başvurduğunu hatırlatarak, acil servislerde yaşanan sıkıntının giderilmesi için yapılan çalışmaları değerlendirdi. Yüksel, acillerde çözüm için çocuk sağlığı ve hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji, iç hastalıkları, kulak-burun-boğaz hastalıkları gibi mesai kaydırma veya vardiya branş poliklinikleri açmanın daha önce denendiğini dile getirdi. Yüksel, öncelikle acil olmayan hastaların Acil servise gelmesinin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Vatandaşlar genellikle günlük işlerini yapıyor akşam acilde işini görmeye bakıyor. İş sahibi işçisine izin vermiyor, acilleri ücretsiz diye düşünüyor. Koruyucu hekimliğe yatırım yapılmalı, sevk sistemi uygulanmalı bu uygulamayla hasta memnuniyetini artacak hastalar acillerde (saat 14.00-23.00) normalde sıra bekleme yerine acilde uzmana muayene olmak isteyecek kışkırtılmış istemlerle sağlıkta şiddet artacaktır. Aciller de hasta sayısı azalmayacak daha da artacak” diye konuştu. Yeni sistemdeki uygulamada çalışanların çalışma şartlarının açıklanmadığını anlatan Yüksel, şöyle devam etti: “Performanslar nasıl hesaplanacak, laboratuvar, görüntüleme işleri artacak hastanelerde yeterli personel var mı, saat 16.00-23.00 arası çalışanlar ikinci gün çalışacak mı, çalışacaksa bu çalışanlardan yeterli verim alınabilecek mi,  bunun arkasından esnek çalışma mı gelecek. Özel hastanelerde alınabilecek fahiş fiyatlar nasıl kontrol edilebilecek. Ayrıca acillerde gerçek kalma süreleri azalmayacak mı? Dileriz her şey normal gider.”  

 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, Türkiye’de acil servislere başvuruların ülke nüfusundan fazla olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın acil servislerde mesai kaydırma veya vardiya branş poliklinikleri açarak çözmek istediğini söyledi. Yüksel, bu uygulamanın yıllar önce de uygulandığını ancak başarılı olunmayınca vazgeçildiğini bildirdi.

Yüksel, Egemen’e yaptığı açıklamada, Türkiye’de yılda yaklaşık 115 milyon kişinin acil servislere başvurduğunu hatırlatarak, acil servislerde yaşanan sıkıntının giderilmesi için yapılan çalışmaları değerlendirdi. Yüksel, acillerde çözüm için çocuk sağlığı ve hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji, iç hastalıkları, kulak-burun-boğaz hastalıkları gibi mesai kaydırma veya vardiya branş poliklinikleri açmanın daha önce denendiğini dile getirdi. Yüksel, öncelikle acil olmayan hastaların Acil servise gelmesinin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Vatandaşlar genellikle günlük işlerini yapıyor akşam acilde işini görmeye bakıyor. İş sahibi işçisine izin vermiyor, acilleri ücretsiz diye düşünüyor. Koruyucu hekimliğe yatırım yapılmalı, sevk sistemi uygulanmalı bu uygulamayla hasta memnuniyetini artacak hastalar acillerde (saat 14.00-23.00) normalde sıra bekleme yerine acilde uzmana muayene olmak isteyecek kışkırtılmış istemlerle sağlıkta şiddet artacaktır. Aciller de hasta sayısı azalmayacak daha da artacak” diye konuştu.

Yeni sistemdeki uygulamada çalışanların çalışma şartlarının açıklanmadığını anlatan Yüksel, şöyle devam etti: “Performanslar nasıl hesaplanacak, laboratuvar, görüntüleme işleri artacak hastanelerde yeterli personel var mı, saat 16.00-23.00 arası çalışanlar ikinci gün çalışacak mı, çalışacaksa bu çalışanlardan yeterli verim alınabilecek mi,  bunun arkasından esnek çalışma mı gelecek. Özel hastanelerde alınabilecek fahiş fiyatlar nasıl kontrol edilebilecek. Ayrıca acillerde gerçek kalma süreleri azalmayacak mı? Dileriz her şey normal gider.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.