SİNEK PANİĞİ!

GÜNDEM 02.07.2018 - 13:22, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2979+ kez okundu.
 

SİNEK PANİĞİ!

Adana’da Akdeniz meyve sineği arttı narenciye üreticisi endişeli.
  Adana’da yoğunluğu artan Akdeniz meyve sineği, narenciye üreticilerini tedirgin ediyor. Tarım İl Müdürlüğü, sinekle mücadele için üreticilere önceden 50 lira olan tuzak desteğini 120 liraya çıkardı.  NARENCİYE TIRLARI GERİ DÖNEBİLİR! Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye’nin ihracatında önemli bir yeri olan Adana’daki narenciye üretiminde Akdeniz meyve sineği endişesi yaşadıklarını bildirdi. Narenciye ithal eden ülkelerin, ürünlerde bu sineğin görülmesini önemsediğine dikkat çeken İncefikir, “Bir Akdeniz meyve sineği, ihracat yaptığımız tırları geri çevirir” dedi. Sinek, sert çekirdekli olarak bilinen ve dalından düşen erik, şeftali, kayısı, nektarinler, tarlada toplanamayıp çürüyen domatesten kavun ve karpuzla birlikte tezekler, rögar ve kanalizasyonlardan çoğalabiliyor.  LİMONA KADAR ULAŞTI, BU AFET DEMEK İncefikir, Akdeniz meyve sineğinin yoğunluğunun geçen yıla nazaran 4 kat arttığını belirlediklerini hatırlatarak, çiftçilerle bununla ilgili sürekli toplantılar yaptıklarını yerel yönetimlerin de Akdeniz meyve sineğinin yok edilmesine yönelik ilaçlama çalışmalarına destek vermesini beklediklerini anlattı. İncefikir, “Akdeniz meyve sineği limona kadar ulaşmışsa bu afet demektir. Sinek, iğnesini batırıp meyveyi çürütüyor. Çok sinsi ve ciddi bir hastalık. Bu sinek, tatlanmasını beklemeden narenciyeye yöneliyor. Bunun için toplu mücadele gerekiyor” dedi.  TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKEYİ GÖRDÜ İncefikir, şöyle konuştu: “Akdeniz meyve sineği ciddi bir tehlike. İspanya gibi ülkelerde bu sinekle ilgili kullanılan ilaçlar bizim ülkemizde yasak. Ancak bizde kullanılan tarım ilaçları da yetersiz kalabiliyor. Bunun soruşturulması lazım, ilaçlama da sürekli gözlem yapılması gerekiyor. Tarım il müdürlüğü sinekle mücadeleyi önemiyor. Bunun için üreticiye Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için verdiği tuzak desteğini 50 liradan 120 liraya çıkardı. Yerel yöneticiler de kendi alanlarındaki kanalizasyon ve drenajlarda ilaçlama yaparak destek olmalı.”
Adana’da Akdeniz meyve sineği arttı narenciye üreticisi endişeli.

 

Adana’da yoğunluğu artan Akdeniz meyve sineği, narenciye üreticilerini tedirgin ediyor. Tarım İl Müdürlüğü, sinekle mücadele için üreticilere önceden 50 lira olan tuzak desteğini 120 liraya çıkardı. 

NARENCİYE TIRLARI GERİ DÖNEBİLİR!
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye’nin ihracatında önemli bir yeri olan Adana’daki narenciye üretiminde Akdeniz meyve sineği endişesi yaşadıklarını bildirdi. Narenciye ithal eden ülkelerin, ürünlerde bu sineğin görülmesini önemsediğine dikkat çeken İncefikir, “Bir Akdeniz meyve sineği, ihracat yaptığımız tırları geri çevirir” dedi. Sinek, sert çekirdekli olarak bilinen ve dalından düşen erik, şeftali, kayısı, nektarinler, tarlada toplanamayıp çürüyen domatesten kavun ve karpuzla birlikte tezekler, rögar ve kanalizasyonlardan çoğalabiliyor. 

LİMONA KADAR ULAŞTI, BU AFET DEMEK
İncefikir, Akdeniz meyve sineğinin yoğunluğunun geçen yıla nazaran 4 kat arttığını belirlediklerini hatırlatarak, çiftçilerle bununla ilgili sürekli toplantılar yaptıklarını yerel yönetimlerin de Akdeniz meyve sineğinin yok edilmesine yönelik ilaçlama çalışmalarına destek vermesini beklediklerini anlattı. İncefikir, “Akdeniz meyve sineği limona kadar ulaşmışsa bu afet demektir. Sinek, iğnesini batırıp meyveyi çürütüyor. Çok sinsi ve ciddi bir hastalık. Bu sinek, tatlanmasını beklemeden narenciyeye yöneliyor. Bunun için toplu mücadele gerekiyor” dedi. 

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ TEHLİKEYİ GÖRDÜ
İncefikir, şöyle konuştu: “Akdeniz meyve sineği ciddi bir tehlike. İspanya gibi ülkelerde bu sinekle ilgili kullanılan ilaçlar bizim ülkemizde yasak. Ancak bizde kullanılan tarım ilaçları da yetersiz kalabiliyor. Bunun soruşturulması lazım, ilaçlama da sürekli gözlem yapılması gerekiyor. Tarım il müdürlüğü sinekle mücadeleyi önemiyor. Bunun için üreticiye Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için verdiği tuzak desteğini 50 liradan 120 liraya çıkardı. Yerel yöneticiler de kendi alanlarındaki kanalizasyon ve drenajlarda ilaçlama yaparak destek olmalı.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.