ELEKTRİKTE DAĞITIM BEDELİNE DAVA AÇMAYIN HUKUKEN KAZANILACAK BİR TARAFI YOK

GÜNDEM 30.01.2019 - 17:21, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1956+ kez okundu.
 

ELEKTRİKTE DAĞITIM BEDELİNE DAVA AÇMAYIN HUKUKEN KAZANILACAK BİR TARAFI YOK

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin:
  Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedelinin yasal olduğu için davaya konu edilemediğini söyledi. Şahin, “Dava açanlar da yalnızca masraflarıyla kalır, dava açmak için yasanın değişmesi gerekiyor. Hukuken kazanılacak bir tarafı yok” dedi.  DAĞITIMIN BİR BEDELİ VAR ANCAK FAZLA  Şahin, son zamanlarda elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedellerine ilişkin şikayetlerin arttığını söyledi. Dağıtım bedelinin meşruluğuyla ilgili sorun olduğunu anlaşan Şahin, “Şu anda hükümet enerji bedeline indirim yaptı ancak dağıtım bedelini artırıp yine elektrik faturasına zam yaptı. Devlet, dağıtım şirketlerini güçlendiriyor. Burada bir yanlıştık var. Evet dağıtımın bir bedeli var ancak fazla alınıyor. O çok net” diye konuştu.  KAYIP KAÇAK YASAL DEĞİLDİ ANCAK  Dağıtım şirketlerinin güçlü olduğu ve Mecliste sözlerinin geçtiğine dikkat çeken Şahin, şunları anlattı: “Daha önce 100 TL’lik faturamız vardı ve bu tek parçaydı, elektrik özelleştirilmeden önce. Devlet bunu bölmüyordu, 20 lirası şu, 40 lirası bu şeklinde. Fakat elektrik özelleştirildikten sonra Türkiye 21 bölgeye ayrıldı. 21 elektrik dağıtım firması ortaya çıktı. Dağıtımı özelleştirmeyi alan firma yapıyor. İletimi, şehirler arasında devlet yapıyor. Belediyenin ayrı, TRT’nin ayrı, Enerji Bakanlığı’nın ayrı bir parası var. Bunları devlet böldü. Herkesin kalemini ayrı ayrı yazmaya başladı. Ayrı ayrı yazmaya başlayınca dağıtım bedeli dikkatimizi çekti. Bu ne diye? Daha önce de bu vardı. Ancak daha önce tek kalemde alınıyordu elektrik parası, bizim dikkatimizi çekmiyordu. Kayıp kaçak bedeli vardı o da aslında yasal değildi. Yasallaştırdılar geçen sene,  ona da dava açamıyorsunuz. Yargıtay Üst Kurulu kayıp kaçak için ödenen bedeli haksız bulmuştu. Ancak yasa çıkarıp iptal ettiler. Enerji Bakanlığı’na bir kez kabul ediliyoruz tüketici dernekleri olarak ancak dağıtım şirketleri sürekli orada. Elektrikte indirim yapılıyor ancak dağıtıma zam yapılıyor. Niye bunlar az mı kar ettiler?”
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin:

 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedelinin yasal olduğu için davaya konu edilemediğini söyledi. Şahin, “Dava açanlar da yalnızca masraflarıyla kalır, dava açmak için yasanın değişmesi gerekiyor. Hukuken kazanılacak bir tarafı yok” dedi. 
DAĞITIMIN BİR BEDELİ VAR ANCAK FAZLA 
Şahin, son zamanlarda elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedellerine ilişkin şikayetlerin arttığını söyledi. Dağıtım bedelinin meşruluğuyla ilgili sorun olduğunu anlaşan Şahin, “Şu anda hükümet enerji bedeline indirim yaptı ancak dağıtım bedelini artırıp yine elektrik faturasına zam yaptı. Devlet, dağıtım şirketlerini güçlendiriyor. Burada bir yanlıştık var. Evet dağıtımın bir bedeli var ancak fazla alınıyor. O çok net” diye konuştu. 
KAYIP KAÇAK YASAL DEĞİLDİ ANCAK 
Dağıtım şirketlerinin güçlü olduğu ve Mecliste sözlerinin geçtiğine dikkat çeken Şahin, şunları anlattı: “Daha önce 100 TL’lik faturamız vardı ve bu tek parçaydı, elektrik özelleştirilmeden önce. Devlet bunu bölmüyordu, 20 lirası şu, 40 lirası bu şeklinde. Fakat elektrik özelleştirildikten sonra Türkiye 21 bölgeye ayrıldı. 21 elektrik dağıtım firması ortaya çıktı. Dağıtımı özelleştirmeyi alan firma yapıyor. İletimi, şehirler arasında devlet yapıyor. Belediyenin ayrı, TRT’nin ayrı, Enerji Bakanlığı’nın ayrı bir parası var. Bunları devlet böldü. Herkesin kalemini ayrı ayrı yazmaya başladı. Ayrı ayrı yazmaya başlayınca dağıtım bedeli dikkatimizi çekti. Bu ne diye? Daha önce de bu vardı. Ancak daha önce tek kalemde alınıyordu elektrik parası, bizim dikkatimizi çekmiyordu. Kayıp kaçak bedeli vardı o da aslında yasal değildi. Yasallaştırdılar geçen sene,  ona da dava açamıyorsunuz. Yargıtay Üst Kurulu kayıp kaçak için ödenen bedeli haksız bulmuştu. Ancak yasa çıkarıp iptal ettiler. Enerji Bakanlığı’na bir kez kabul ediliyoruz tüketici dernekleri olarak ancak dağıtım şirketleri sürekli orada. Elektrikte indirim yapılıyor ancak dağıtıma zam yapılıyor. Niye bunlar az mı kar ettiler?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.