“3 gün”lük tehlike!

GÜNDEM 22.10.2020 - 15:48, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 908+ kez okundu.
 

“3 gün”lük tehlike!

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, her 4 yılda bir görülen ve bir sinek türüyle hayvanlara bulaşan “üç gün” hastalığıyla ilgili besicileri uyardı.   Köse, yaptığı açıklamada, Bovine Ephemeral Fever adı verilen ve halk arasında “Üç gün” olarak bilinen hayvan hastalığının her 4 yılda bir görüldüğünü ve ciddi boyutta ekonomik kayıplara yol açtığını bildirdi. Hastalığın; ısırıcı cins sineklerle hayvandan hayvana yoğun ve çok hızlı şekilde bulaştığını aktaran Köse, hayvanlarda yüksek ateş, kaslarda sertlik, topallık, deri altında ve akciğerde rahatsızlıkları yol açtığını anlattı. Köse, “Ülkemizde 1999, 2003, 2008 ve 2012 yıllarında görüldü. Bu yıl da Güneydoğu illerinden başlayarak Adana’ya kadar ulaşmıştır” dedi.  Köse, hastalığın görülmeye başlandığı günden itibaren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü, Adana Veteriner Hekimler Odası işbirliğiyle tüm veteriner hekimlerin ortaklaşa çalıştığını aktardı. Köse, şunlar kaydetti: “Yetiştiricilerimize eğitim çalışması, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Veteriner Hekimlerince sokucu sineklerle mücadele yapılarak hastalığın ilimizde çok zarara neden olmadan atlatılmasına çalışılmıştır. Hastalıkla mücadelede ümit verici çalışmalar yapılmaktadır. Yetiştiricilerimizi şu konuda özellikle uyarmak istiyorum. Hayvanlarında bir rahatsızlık hmeleri durumunda gecikmeden veteriner hekimlerine ulaşsınlar. 2012 yılında geçirdiğimiz salgına göre, hastalığa erken müdahalelerde iyi sonuçlar alınıyor. Ölümler daha az görülüyor, bu gibi hastalıklar zaten zor durumda olan hayvancılarımızın sorunlarını daha da büyütüyor. Tarım ve hayvancılık geleceğimizdir. Hayvancımıza destek olarak bu salgından en az zararla atlatmasını sağlamalıyız. Hayvancılıktan zarar eden ve hayvancılığı bırakan yetiştiriciler tekrar bu işe başlamamaktadır. İnsanlarımızı hayvancılığa küstürmeyelim.”

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, her 4 yılda bir görülen ve bir sinek türüyle hayvanlara bulaşan “üç gün” hastalığıyla ilgili besicileri uyardı.  
Köse, yaptığı açıklamada, Bovine Ephemeral Fever adı verilen ve halk arasında “Üç gün” olarak bilinen hayvan hastalığının her 4 yılda bir görüldüğünü ve ciddi boyutta ekonomik kayıplara yol açtığını bildirdi. Hastalığın; ısırıcı cins sineklerle hayvandan hayvana yoğun ve çok hızlı şekilde bulaştığını aktaran Köse, hayvanlarda yüksek ateş, kaslarda sertlik, topallık, deri altında ve akciğerde rahatsızlıkları yol açtığını anlattı. Köse, “Ülkemizde 1999, 2003, 2008 ve 2012 yıllarında görüldü. Bu yıl da Güneydoğu illerinden başlayarak Adana’ya kadar ulaşmıştır” dedi. 
Köse, hastalığın görülmeye başlandığı günden itibaren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü, Adana Veteriner Hekimler Odası işbirliğiyle tüm veteriner hekimlerin ortaklaşa çalıştığını aktardı. Köse, şunlar kaydetti: “Yetiştiricilerimize eğitim çalışması, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Veteriner Hekimlerince sokucu sineklerle mücadele yapılarak hastalığın ilimizde çok zarara neden olmadan atlatılmasına çalışılmıştır. Hastalıkla mücadelede ümit verici çalışmalar yapılmaktadır. Yetiştiricilerimizi şu konuda özellikle uyarmak istiyorum. Hayvanlarında bir rahatsızlık hmeleri durumunda gecikmeden veteriner hekimlerine ulaşsınlar. 2012 yılında geçirdiğimiz salgına göre, hastalığa erken müdahalelerde iyi sonuçlar alınıyor. Ölümler daha az görülüyor, bu gibi hastalıklar zaten zor durumda olan hayvancılarımızın sorunlarını daha da büyütüyor. Tarım ve hayvancılık geleceğimizdir. Hayvancımıza destek olarak bu salgından en az zararla atlatmasını sağlamalıyız. Hayvancılıktan zarar eden ve hayvancılığı bırakan yetiştiriciler tekrar bu işe başlamamaktadır. İnsanlarımızı hayvancılığa küstürmeyelim.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.