“Cinsiyet ayrımcılığına yol açan politikalar sonlandırılmalı”

GÜNDEM 08.03.2021 - 16:13, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2134+ kez okundu.
 

“Cinsiyet ayrımcılığına yol açan politikalar sonlandırılmalı”

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Melek Bahar Öğrü Dizdar, uzun mücadeleler sonucunda elde edilen “Kadın Hakları” kazanımlarından vazgeçilmesine yönelik her türlü girişime karşı, mücadelelerini inanç ve dayanışmayla sürdürme kararlılığında olduklarını söyledi.  Öğrü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, Baro Başkanı Veli Küçük’ün de katıldığı bir açıklama yaptı. Dizdar, fırsat eşitliğinin sağlanmaması sebebiyle kadınların eğitim haklarından yoksun kaldığını, istihdam olanaklarından yararlanamadıklarını, yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer bulamadıklarını bildirdi. Dizdar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete yol açtığını bildirdi.  Kadın cinayetlerinin önlenemeyişi ve artarak devam etmesini endişeyle izlediklerine dikkat çeken Dizdar,  kadına yönelik şiddet, cinayet ve istismar artışlarının sebebinin yasaların ve cezaların yetersizliği olmadığına dikkat çekti. Dizdar, şunları kaydetti: “Kadını eşit ve özgür bir birey olarak görmeyen zihniyetin beslendiği, güç aldığı sosyal ve siyasal bir ortamın sorgulanması yapılmadan ve bu ortam ortadan kaldırılmadan kadının insan haklarının ihlallerinin önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle ülkemizde, aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine neden olacak politikaların sonlandırılması gerekmektedir. Kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmalıdır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca, cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, devletin tüm kurum ve kuruluşlarınca içselleştirilmeli ve kadın haklarına aykırı hiçbir söylem ve eyleme izin verilmemelidir.” Bu arada, Dizdar ve Küçük birlikte adliye çalışanı kadınlara ile adliyeye gelen kadınlara karanfil hediye etti.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Melek Bahar Öğrü Dizdar, uzun mücadeleler sonucunda elde edilen “Kadın Hakları” kazanımlarından vazgeçilmesine yönelik her türlü girişime karşı, mücadelelerini inanç ve dayanışmayla sürdürme kararlılığında olduklarını söyledi. 

Öğrü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, Baro Başkanı Veli Küçük’ün de katıldığı bir açıklama yaptı. Dizdar, fırsat eşitliğinin sağlanmaması sebebiyle kadınların eğitim haklarından yoksun kaldığını, istihdam olanaklarından yararlanamadıklarını, yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer bulamadıklarını bildirdi. Dizdar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete yol açtığını bildirdi. 
Kadın cinayetlerinin önlenemeyişi ve artarak devam etmesini endişeyle izlediklerine dikkat çeken Dizdar,  kadına yönelik şiddet, cinayet ve istismar artışlarının sebebinin yasaların ve cezaların yetersizliği olmadığına dikkat çekti. Dizdar, şunları kaydetti: “Kadını eşit ve özgür bir birey olarak görmeyen zihniyetin beslendiği, güç aldığı sosyal ve siyasal bir ortamın sorgulanması yapılmadan ve bu ortam ortadan kaldırılmadan kadının insan haklarının ihlallerinin önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle ülkemizde, aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine neden olacak politikaların sonlandırılması gerekmektedir. Kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmalıdır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca, cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, devletin tüm kurum ve kuruluşlarınca içselleştirilmeli ve kadın haklarına aykırı hiçbir söylem ve eyleme izin verilmemelidir.”
Bu arada, Dizdar ve Küçük birlikte adliye çalışanı kadınlara ile adliyeye gelen kadınlara karanfil hediye etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.