TOPRAĞI VERİMSİZ HALE GETİRMENİN EN KESTİRME YOLU; ANIZ YAKMAK!

GÜNDEM 15.08.2021 - 18:51, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2801+ kez okundu.
 

TOPRAĞI VERİMSİZ HALE GETİRMENİN EN KESTİRME YOLU; ANIZ YAKMAK!

Adana’da mısır hasadının ardından çiftçi, tarlada kalan kısımları yakmanın yasak olmasına rağmen tercih ediyor. Anız yakma olarak adlandırılan yöntem, zaman zaman Şakirpaşa Havaalanı’na uçakların inmesini bile zorlaştırırken, tarla yangınları bazen ormanlık alanları da tehdit edebiliyor.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, anız yakma olarak adlandırılan bu yöntemle topraktaki karbon ve azot dengesinin kaybolduğunu ve tarlanın verimsizleştiğini söyledi. Tekin, yaptığı açıklamada, bölge başlayan mısır hasadı sonrasında anız yakılmaması için üreticileri uyardı. Tekin, anız yakmanın hem çevre hem de toprak için zararlı olduğunu bildirdi. Tekin, Çukurova Bölgesi’nde birinci ürün dane mısırda üretim sezonu sonuna yaklaşıldığını ve üreticileri hasat heyecanı sardığını anımsattı. Mısırın hasadı sonrasında bazı üreticilerin bir sonraki sezona hazırlık yapmak ve daha iyi bir toprak hazırlamak için tercih anız yakmayı tercih ettiğini aktaran Tekin, ancak bu yöntemin hem çevre hem de toprak sağlığı açısından oldukça zararlı olduğuna dikkat çekti. Muhammet Ali Tekin, Ceyhan, Yüreğir, Karataş, Kozan, Seyhan ve İmamoğlu ilçeleri başta olmak üzere Adana genelinde 800 bin dekar alanda birinci ve ikinci ürün mısır ekimi yapıldığına vurgu yaparak, üreticilerden hasat sonrası anız yakılmaması konusunda duyarlılık beklediklerini bildirdi. Tekin, şunları kaydetti: “Tarlada kalan kısımların yakılması tarımsal ekosistem, doğal ekosistemi büyük ölçüde tahrip ediyor. Bu konuda çiftçi arkadaşlardan duyarlılık bekliyoruz. Anız yandığında topraktaki karbon ve azot dengesi yok oluyor. Bu da ileriki zamanlarda topraktan verimli ürünler elde etmenin yolunu kesiyor. Topraktaki organik madde miktarını azaltan anız yangınları, mikrobiyolojik aktiviteyi gerileterek, topraktaki faydalı mikroorganizmaları yok ediyor. Anız yangınlarıyla toprağın su tutma kapasitesi de azalıyor.” Tekin, Adana Valiliği’nin 1 Nisan 2021 tarihinde yayınladığı anız yakmanın yasak olduğunu ve yasaklara uymayanlara cezai müeyyideler uygulanmasına yönelik genelgesini de anımsattı. Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “"2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesine dayanılarak 2021 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 24 Aralık 2020 tarih ve 31344 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 2021/1 no'lu tebliğde belirlenmiştir. Söz konusu tebliğde “2872 sayılı Çevre Kanunun 20. inci maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 80,39 TL idari para cezası verilir” hükmü bulunmaktadır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda bu ceza beş kat artırılmaktadır.” şeklinde konuştu.  
Adana’da mısır hasadının ardından çiftçi, tarlada kalan kısımları yakmanın yasak olmasına rağmen tercih ediyor. Anız yakma olarak adlandırılan yöntem, zaman zaman Şakirpaşa Havaalanı’na uçakların inmesini bile zorlaştırırken, tarla yangınları bazen ormanlık alanları da tehdit edebiliyor.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, anız yakma olarak adlandırılan bu yöntemle topraktaki karbon ve azot dengesinin kaybolduğunu ve tarlanın verimsizleştiğini söyledi. Tekin, yaptığı açıklamada, bölge başlayan mısır hasadı sonrasında anız yakılmaması için üreticileri uyardı. Tekin, anız yakmanın hem çevre hem de toprak için zararlı olduğunu bildirdi. Tekin, Çukurova Bölgesi’nde birinci ürün dane mısırda üretim sezonu sonuna yaklaşıldığını ve üreticileri hasat heyecanı sardığını anımsattı. Mısırın hasadı sonrasında bazı üreticilerin bir sonraki sezona hazırlık yapmak ve daha iyi bir toprak hazırlamak için tercih anız yakmayı tercih ettiğini aktaran Tekin, ancak bu yöntemin hem çevre hem de toprak sağlığı açısından oldukça zararlı olduğuna dikkat çekti.

Muhammet Ali Tekin, Ceyhan, Yüreğir, Karataş, Kozan, Seyhan ve İmamoğlu ilçeleri başta olmak üzere Adana genelinde 800 bin dekar alanda birinci ve ikinci ürün mısır ekimi yapıldığına vurgu yaparak, üreticilerden hasat sonrası anız yakılmaması konusunda duyarlılık beklediklerini bildirdi.

Tekin, şunları kaydetti: “Tarlada kalan kısımların yakılması tarımsal ekosistem, doğal ekosistemi büyük ölçüde tahrip ediyor. Bu konuda çiftçi arkadaşlardan duyarlılık bekliyoruz. Anız yandığında topraktaki karbon ve azot dengesi yok oluyor. Bu da ileriki zamanlarda topraktan verimli ürünler elde etmenin yolunu kesiyor. Topraktaki organik madde miktarını azaltan anız yangınları, mikrobiyolojik aktiviteyi gerileterek, topraktaki faydalı mikroorganizmaları yok ediyor. Anız yangınlarıyla toprağın su tutma kapasitesi de azalıyor.”

Tekin, Adana Valiliği’nin 1 Nisan 2021 tarihinde yayınladığı anız yakmanın yasak olduğunu ve yasaklara uymayanlara cezai müeyyideler uygulanmasına yönelik genelgesini de anımsattı. Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “"2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesine dayanılarak 2021 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 24 Aralık 2020 tarih ve 31344 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 2021/1 no'lu tebliğde belirlenmiştir. Söz konusu tebliğde “2872 sayılı Çevre Kanunun 20. inci maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 80,39 TL idari para cezası verilir” hükmü bulunmaktadır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda bu ceza beş kat artırılmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.