Yem fiyatları yükseldi, üretici 'Birlik' oldu...

GÜNDEM 08.09.2021 - 09:13, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1757+ kez okundu.
 

Yem fiyatları yükseldi, üretici 'Birlik' oldu...

ADANA - Artan yem fiyatlarına önlem alan Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Adana’nın 15 ilçesindeki üyelerine önemli miktarlarda yem desteğinde bulunuyor. İlk etapta toplam 2 bin tonluk arpayı koyun-keçi yetiştiricilerine dağıtan Birlik, önümüzdeki günlerde bu miktarı artıracak. Konuyla ilgili açıklama yapan Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2 yıldan bu yana artan yem fiyatlarını dengede tutmak için çalışma yaptığını, yemlik mısır, buğday ve arpayı piyasaya sürdüğünü hatırlattı. Bu uygulamadan hem fabrikaların hem de birlik üyelerinin ve işletmelerin faydalandığını kaydeden Şen, koyun-keçi yetiştiricilerinin daha çok dağlarda, yamaçlarda olduğu için yemi temin etmekte, parasını ödemekte zorluk çektiğini bu nedenle birlik olarak sorunu çözmek adına TMO ile görüşüp aracılık yapma hakkına sahip olduklarını vurguladı. “1.5 MİYONLUK KÂR” Uygulama kapsamında ilk olarak 600 üreticiye 2 bin ton arpayı uygun fiyatlarla sunduklarını ve üreticilerin toplamda 1.5 milyon liralık kâr elde ettiğini dile getiren Başkan Şen, “Önümüzdeki günlerde yeni bir talep toplayacağız. Adana’nın tüm ilçelerinde birliğimize kayıtlı toplam 3 bin 500 üyemize bu hizmeti sunuyoruz. Koyun-keçi yetiştiriciliği meşakkatli  ve pahalı bir iş. Destekler yeterli gelmiyor. Gerek TMO gerek Adana Büyükşehir Belediyesi ve gerekse Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü ile birlikte üyelerimize gerekli destekleri sağlamak üzere görev yapıyoruz. Yem fiyatlarının yükselmesinden dolayı üreticilerimizde bir korku oluştu. Bu korku piyasanın geneline de yansıdı. Bu korkunun bir an önce piyasadan silinmesi gerekiyor. Bizler de üreticilerimize destek olmak amacıyla bu yönteme başvurduk” dedi. BİRLİĞE KAYITLI 800 BİN KOYUN-KEÇİ VAR Koyun-keçi yetiştiriciliğinde aile işletmelerinin önemine işaret eden Şen, “Aile işletmelerini ayakta tutmak için mücadele ediyoruz. Adana’da 3 bin 500 üyemizin toplamda 360 bin anaç keçi-koyununa destek aldık. En az bu kadar da yavru koyun-keçi var. Adana’da birliğimize kayıtlı üyelerin toplamda 800 bine yakın koyun-keçisi var. Sayının artması, üreticilerimizin daha uygun ortamlarda yetiştiricilik yapması, hayat standartlarının yükselmesi, vatandaşlarımızın daha uygun fiyatlarla koyun-keçi eti yemesi için birlik olarak üzerimize düşen görevleri yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ADANA - Artan yem fiyatlarına önlem alan Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Adana’nın 15 ilçesindeki üyelerine önemli miktarlarda yem desteğinde bulunuyor. İlk etapta toplam 2 bin tonluk arpayı koyun-keçi yetiştiricilerine dağıtan Birlik, önümüzdeki günlerde bu miktarı artıracak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2 yıldan bu yana artan yem fiyatlarını dengede tutmak için çalışma yaptığını, yemlik mısır, buğday ve arpayı piyasaya sürdüğünü hatırlattı. Bu uygulamadan hem fabrikaların hem de birlik üyelerinin ve işletmelerin faydalandığını kaydeden Şen, koyun-keçi yetiştiricilerinin daha çok dağlarda, yamaçlarda olduğu için yemi temin etmekte, parasını ödemekte zorluk çektiğini bu nedenle birlik olarak sorunu çözmek adına TMO ile görüşüp aracılık yapma hakkına sahip olduklarını vurguladı.
“1.5 MİYONLUK KÂR”
Uygulama kapsamında ilk olarak 600 üreticiye 2 bin ton arpayı uygun fiyatlarla sunduklarını ve üreticilerin toplamda 1.5 milyon liralık kâr elde ettiğini dile getiren Başkan Şen, “
Önümüzdeki günlerde yeni bir talep toplayacağız. Adana’nın tüm ilçelerinde birliğimize kayıtlı toplam 3 bin 500 üyemize bu hizmeti sunuyoruz. Koyun-keçi yetiştiriciliği meşakkatli  ve pahalı bir iş. Destekler yeterli gelmiyor. Gerek TMO gerek Adana Büyükşehir Belediyesi ve gerekse Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü ile birlikte üyelerimize gerekli destekleri sağlamak üzere görev yapıyoruz. Yem fiyatlarının yükselmesinden dolayı üreticilerimizde bir korku oluştu. Bu korku piyasanın geneline de yansıdı. Bu korkunun bir an önce piyasadan silinmesi gerekiyor. Bizler de üreticilerimize destek olmak amacıyla bu yönteme başvurduk” dedi.
BİRLİĞE KAYITLI 800 BİN KOYUN-KEÇİ VAR
Koyun-keçi yetiştiriciliğinde aile işletmelerinin önemine işaret eden Şen, “Aile işletmelerini ayakta tutmak için mücadele ediyoruz. Adana’da 3 bin 500 üyemizin toplamda 360 bin anaç keçi-koyununa destek aldık. En az bu kadar da yavru koyun-keçi var. Adana’da birliğimize kayıtlı üyelerin toplamda 800 bine yakın koyun-keçisi var. Sayının artması, üreticilerimizin daha uygun ortamlarda yetiştiricilik yapması, hayat standartlarının yükselmesi, vatandaşlarımızın daha uygun fiyatlarla koyun-keçi eti yemesi için birlik olarak üzerimize düşen görevleri yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.