Menteş: Emeğimizin karşılığını alamıyoruz, özlük hakkı kaybından 8 bin hekim istifa etti

GÜNDEM 07.01.2022 - 18:08, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1963+ kez okundu.
 

Menteş: Emeğimizin karşılığını alamıyoruz, özlük hakkı kaybından 8 bin hekim istifa etti

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hekimlerin yoksulluk sınırı olan 13 bin 73 liranın altında çalıştıklarını anımsatarak, emeklerinin karşılığını alamamaktan yakındı. Menteş, dayanılmaz noktaya gelen özlük hakları kaybı sebebiyle 8 bin hekimin istifa ettiğini kaydederek, “Bu ülkeden her ay yetişmiş 100 hekim başka ülkelere göç ediyor. Hekimler kendi ülkesini ve halkını bırakıp yabancı ülkelerde çalışmayı göze alıyor” dedi.
Menteş, Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik binası önünde, hekim ve sağlık çalışanları ile birlikte açıklama yaptı. Menteş, hekimlerin ve diş hekimlerinin ekonomik haklarında kısmi düzeltme getiren yasa tasarısının tüm partilerin oybirliği ile kabul edilmesine rağmen, iktidar tarafından geri çekildiğini dile getirdi. Menteş, “Enflasyon gerçek anlamda yüzde 50’nin üzerindedir. Hekimler olarak geçinemiyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz.  Almakta olduğumuz maaşlarımız emeğimizin karşılığı değildir. Bu denli yoğun emek ile çalıştığımız koşullarda emeğimizin değersizleştirilmesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.  Menteş, şöyle devam etti: “Bugün geldiğimiz nokta, uzun yıllardır sağlıkta adım adım yaratılan çöküşün bir sonucudur. Mesele, hekimlik değerlerinin yok sayılması, bilimin değil ekonomik çıkarların ön plana koyulması, mesleğimizi önemini görmezden gelen anlayıştır. En fazla hastalanan ve ölen meslek grubu olmamıza rağmen Covid-19’un meslek hastalığı sayılmamasıdır. Sorun bizlerin hak arama eylemlerinde değil, sorun bizlerin emeğini çalan, emeğimizin karşılığını vermemekte direnen bu sistemdedir. Sorun yanlış olan performans sisteminde bile hak ettiğimizin verilmemesidir. Sorun Dr Ekrem Tok Ruh Sağlığı gibi pek çok hastanede performansların alabildiğine azaltılmasıdır. Sorun bu ülkenin hekimlerini  yoksulluk sınırının altında geçinmeye mahkum etmektir. Sorun neredeyse açlık sınırının bir üstünde bordro maaşı verilmesidir.” Menteş, hekimlerin taleplerini ise şöyle sıraladı: “Ekonomik ve özlük haklarımızla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda meclise sunulmasını istiyoruz. Ücretlerimize gerçek enflasyon ve yapılan zamların üzerinde zam istiyoruz. Döner sermaye veya performans değil; emekliliğimize yansıyan, insanca yaşayacağımız tek ücret istiyoruz. 7200 ek gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Sağlıkta yeni bir şiddet yasası istiyoruz.”
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hekimlerin yoksulluk sınırı olan 13 bin 73 liranın altında çalıştıklarını anımsatarak, emeklerinin karşılığını alamamaktan yakındı. Menteş, dayanılmaz noktaya gelen özlük hakları kaybı sebebiyle 8 bin hekimin istifa ettiğini kaydederek, “Bu ülkeden her ay yetişmiş 100 hekim başka ülkelere göç ediyor. Hekimler kendi ülkesini ve halkını bırakıp yabancı ülkelerde çalışmayı göze alıyor” dedi.

Menteş, Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik binası önünde, hekim ve sağlık çalışanları ile birlikte açıklama yaptı. Menteş, hekimlerin ve diş hekimlerinin ekonomik haklarında kısmi düzeltme getiren yasa tasarısının tüm partilerin oybirliği ile kabul edilmesine rağmen, iktidar tarafından geri çekildiğini dile getirdi. Menteş, “Enflasyon gerçek anlamda yüzde 50’nin üzerindedir. Hekimler olarak geçinemiyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz.  Almakta olduğumuz maaşlarımız emeğimizin karşılığı değildir. Bu denli yoğun emek ile çalıştığımız koşullarda emeğimizin değersizleştirilmesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Menteş, şöyle devam etti: “Bugün geldiğimiz nokta, uzun yıllardır sağlıkta adım adım yaratılan çöküşün bir sonucudur. Mesele, hekimlik değerlerinin yok sayılması, bilimin değil ekonomik çıkarların ön plana koyulması, mesleğimizi önemini görmezden gelen anlayıştır. En fazla hastalanan ve ölen meslek grubu olmamıza rağmen Covid-19’un meslek hastalığı sayılmamasıdır. Sorun bizlerin hak arama eylemlerinde değil, sorun bizlerin emeğini çalan, emeğimizin karşılığını vermemekte direnen bu sistemdedir. Sorun yanlış olan performans sisteminde bile hak ettiğimizin verilmemesidir. Sorun Dr Ekrem Tok Ruh Sağlığı gibi pek çok hastanede performansların alabildiğine azaltılmasıdır. Sorun bu ülkenin hekimlerini  yoksulluk sınırının altında geçinmeye mahkum etmektir. Sorun neredeyse açlık sınırının bir üstünde bordro maaşı verilmesidir.”
Menteş, hekimlerin taleplerini ise şöyle sıraladı: “Ekonomik ve özlük haklarımızla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda meclise sunulmasını istiyoruz. Ücretlerimize gerçek enflasyon ve yapılan zamların üzerinde zam istiyoruz. Döner sermaye veya performans değil; emekliliğimize yansıyan, insanca yaşayacağımız tek ücret istiyoruz. 7200 ek gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Sağlıkta yeni bir şiddet yasası istiyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.