Soğuk havada beslenme şeklini de değiştirmek gerekiyor!

SAĞLIK-YAŞAM 19.01.2022 - 20:20, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1771+ kez okundu.
 

Soğuk havada beslenme şeklini de değiştirmek gerekiyor!

Havaların iyiden iyiye soğumaya başlamasıyla kendini hastalıklardan korumak isteyenler de bu havalarda nasıl beslenmek gerektiğini merak ediyor.
Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, kış aylarında bol meyve ve sebze tüketmeyi tavsiye ettiklerini belirterek, bunun vücudun savunma mekanizmasını güçlendireceğini söyledi. Şenses, “A, C, E vitaminleri ile yine antioksidan bakımından zengin beslenmeliyiz. Soğuk havalarda vitamin ve mineral deposu sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz” dedi.  Şenses, kış aylarıyla birlikte büyük bir kesimin egzersiz ve basit sporlardan uzaklaştıklarına dikkat çekerek, özellikle uzun kış gecelerinde abur-cuburların arttığını anlattı. Şenses, bu durumun beraberinde yorgunluk ve halsizliklere yol açtığını bildirdi.  Bu yıl kış mevsimin geçen yıllara nazaran soğuk geçtiğini anımsatan Şenses, halen etkisini devam ettiren Covid-19 salgınından dolayı kış aylarındaki beslenmenin de öneminin arttığına işaret etti. Şenses, şunları kaydetti:  “Soğuk havalar gribal enfeksiyonları artırıyor. Sağlıklı ve bağışıklığı iyi tutmak için yapılması gerekenler var. Günlük rutin hareketler azalsa bile bunu evde yapacağımız çeşitli egzersizlerle telafi edebiliriz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için her mevsime özel sebze ve meyveleri tüketebiliriz. Kış aylarında Omega 3 kaynağı balık, fındık ve ceviz vb. ürünler eksik edilmemeli. Haftada 2-3 kez balık tüketmek gerekir. Kış günlerinde daha kalorili, yağlı ve daha şekerli besinleri tüketme eğilimi artıyor. Kış aylarında soğuk havalardan dolayı metabolizma da yavaşlıyor. Koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler- ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, turp, limon, portakal, mandalina, şalgam, pancar, kereviz, kuşburnu, domates, havuç, elma ile kiviye yer vermeliyiz. C vitamini içeren sebze ve meyvelerin antioksidan özelliklerinden faydalanmak için öğünlerde, çeşitli yeşilliklerde hazırlanmış bol salata tüketilebilir. Bağırsak hareketleri yavaş olan kişilerin posa alımını artırmak için meyve suyu yerine meyveyi tercih etmesi gerekir. Baklagiller de et kadar protein anlamında zengin, haftada 2 - 3 kez tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırmak için ara öğünlerde fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi kuru yemişler alınabilir. E vitamini bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Günlük su tüketimini 2 litrenin altına da sakın düşürmeyin.”
Havaların iyiden iyiye soğumaya başlamasıyla kendini hastalıklardan korumak isteyenler de bu havalarda nasıl beslenmek gerektiğini merak ediyor.

Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, kış aylarında bol meyve ve sebze tüketmeyi tavsiye ettiklerini belirterek, bunun vücudun savunma mekanizmasını güçlendireceğini söyledi. Şenses, “A, C, E vitaminleri ile yine antioksidan bakımından zengin beslenmeliyiz. Soğuk havalarda vitamin ve mineral deposu sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz” dedi. 


Şenses, kış aylarıyla birlikte büyük bir kesimin egzersiz ve basit sporlardan uzaklaştıklarına dikkat çekerek, özellikle uzun kış gecelerinde abur-cuburların arttığını anlattı. Şenses, bu durumun beraberinde yorgunluk ve halsizliklere yol açtığını bildirdi. 


Bu yıl kış mevsimin geçen yıllara nazaran soğuk geçtiğini anımsatan Şenses, halen etkisini devam ettiren Covid-19 salgınından dolayı kış aylarındaki beslenmenin de öneminin arttığına işaret etti. Şenses, şunları kaydetti: 
“Soğuk havalar gribal enfeksiyonları artırıyor. Sağlıklı ve bağışıklığı iyi tutmak için yapılması gerekenler var. Günlük rutin hareketler azalsa bile bunu evde yapacağımız çeşitli egzersizlerle telafi edebiliriz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için her mevsime özel sebze ve meyveleri tüketebiliriz. Kış aylarında Omega 3 kaynağı balık, fındık ve ceviz vb. ürünler eksik edilmemeli. Haftada 2-3 kez balık tüketmek gerekir. Kış günlerinde daha kalorili, yağlı ve daha şekerli besinleri tüketme eğilimi artıyor. Kış aylarında soğuk havalardan dolayı metabolizma da yavaşlıyor. Koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler- ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, turp, limon, portakal, mandalina, şalgam, pancar, kereviz, kuşburnu, domates, havuç, elma ile kiviye yer vermeliyiz. C vitamini içeren sebze ve meyvelerin antioksidan özelliklerinden faydalanmak için öğünlerde, çeşitli yeşilliklerde hazırlanmış bol salata tüketilebilir. Bağırsak hareketleri yavaş olan kişilerin posa alımını artırmak için meyve suyu yerine meyveyi tercih etmesi gerekir. Baklagiller de et kadar protein anlamında zengin, haftada 2 - 3 kez tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırmak için ara öğünlerde fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi kuru yemişler alınabilir. E vitamini bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Günlük su tüketimini 2 litrenin altına da sakın düşürmeyin.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.