Kodlama eğitimi; çocukların strateji geliştirme, odaklanma, problem çözmelerine katkı sağlıyor

TEKNOLOJİ 30.08.2022 - 16:09, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2082+ kez okundu.
 

Kodlama eğitimi; çocukların strateji geliştirme, odaklanma, problem çözmelerine katkı sağlıyor

Özellikle küçük yaşlarda kodlama (bilgisayar programlama) eğitiminin önemini gün geçtikçe artıyor. Amerika ve Avrupa ülkeleri kodlamada önemli mesafeler aldı.   Bilgisayar Programlama Eğitmeni Şükrü Özsürekci,  programlama öğrenmenin strateji geliştirme, odaklanma, problem çözme ve analitik düşünme yetkinliklerini de geliştirdiğini belirterek, “Dikkat eksikliği çeken çocuklarda eğitim sırasında önemli iyileşmeler görüyoruz” diyor.    Klasik kodlama ara yüzleri yerine kod bloklarını “sürükle bırak” mantığı ile oluşturan ve oyun oynuyormuş gibi temel kodlama eğitimi kazandıran online platformlar bulunuyor. Bugün Avrupa ve Amerika’da kodlama eğitimi okul öncesinde bile veriliyor.  Türkiye’de de 5 yaşından itibaren çocuklara oyunlarla, eğlendirerek kodlama eğitimi veren bir merkez var; Global Sınıf. Merkezin çocuklara yönelik verdiği eiğitimlere www.globalsinif.org adresinden ulaşabilirsiniz.  Bilgisayar Programlama Eğitmeni Şükrü Özsürekci,  kurumun aynı zamanda yöneticisi. 2009’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra teknoloji şirketlerinde çalışmış, çocuklar için kodlama eğitimi fikrini ise 6 yıl önce geliştirmiş. Özsürekçi, kodlama eğitimiyle ilgili çalışma yapma isteğinin şöyle ortaya çıktığını anlatıyor: “4 yaşındaki oğlumu çocuk gelişim uzmanına götürdüm. Çocuk gelişim uzmanından, ‘Eskiden biz çocuklara çok fazla bilgisayar oyunu oynadıkları için sınırlamalar getirmeye çalışırdık ancak artık çocuklar oyun bile oynamıyor. Oynanmış oyunları izlemekle yetiniyorlar. Gerçekten inanılmaz bir şekilde hazırcılığa alıştılar. Bu şekilde yetişen bir çocuğun hayal gücünün ve inovatif yönünün gelişmesi nasıl beklenebilir ki …’ sözlerini duydum. Adeta şok oldum. Teknoloji ile bu kadar iç içe iken; evler, telefonlar, arabalar, televizyonlar neredeyse uykuda geçen zaman hariç tamamen teknoloji bağımlısı olmuşken; bu dünyanın sadece tüketen tarafından olmak çok acı değil mi?” Kodlama (Bilgisayar programlama) artık her sektörde ve dünyanın her yerinde kabul görüyor ve kariyer imkanı sunuyor. Çocuklar ya tüm bu baş döndüren ve gelişmeye devam eden teknolojiyi tüketecek ya da arkasındaki önemi farkederek bu dünyaya yön verecek.  Global Sınıf, eğitmenleri ile fiziksel ve bilgisayar üzerinde oyunlarla onları eğlendirerek temel bilgisayar programlama bilgisini kazandırıyor. Ayrıca elektronik projeler, HMTL ile web tasarımı, Python ile profesyonel programlama, STEM maker projeleri,3 Boyutlu tasarım ve mobil oyun tasarımı gibi onlarca farklı teknoloji atölyesi sunuyor.

Özellikle küçük yaşlarda kodlama (bilgisayar programlama) eğitiminin önemini gün geçtikçe artıyor. Amerika ve Avrupa ülkeleri kodlamada önemli mesafeler aldı.

 

Bilgisayar Programlama Eğitmeni Şükrü Özsürekci,  programlama öğrenmenin strateji geliştirme, odaklanma, problem çözme ve analitik düşünme yetkinliklerini de geliştirdiğini belirterek, “Dikkat eksikliği çeken çocuklarda eğitim sırasında önemli iyileşmeler görüyoruz” diyor. 

 


Klasik kodlama ara yüzleri yerine kod bloklarını “sürükle bırak” mantığı ile oluşturan ve oyun oynuyormuş gibi temel kodlama eğitimi kazandıran online platformlar bulunuyor. Bugün Avrupa ve Amerika’da kodlama eğitimi okul öncesinde bile veriliyor. 


Türkiye’de de 5 yaşından itibaren çocuklara oyunlarla, eğlendirerek kodlama eğitimi veren bir merkez var; Global Sınıf. Merkezin çocuklara yönelik verdiği eiğitimlere www.globalsinif.org adresinden ulaşabilirsiniz. 


Bilgisayar Programlama Eğitmeni Şükrü Özsürekci,  kurumun aynı zamanda yöneticisi. 2009’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra teknoloji şirketlerinde çalışmış, çocuklar için kodlama eğitimi fikrini ise 6 yıl önce geliştirmiş. Özsürekçi, kodlama eğitimiyle ilgili çalışma yapma isteğinin şöyle ortaya çıktığını anlatıyor: “4 yaşındaki oğlumu çocuk gelişim uzmanına götürdüm. Çocuk gelişim uzmanından, ‘Eskiden biz çocuklara çok fazla bilgisayar oyunu oynadıkları için sınırlamalar getirmeye çalışırdık ancak artık çocuklar oyun bile oynamıyor. Oynanmış oyunları izlemekle yetiniyorlar. Gerçekten inanılmaz bir şekilde hazırcılığa alıştılar. Bu şekilde yetişen bir çocuğun hayal gücünün ve inovatif yönünün gelişmesi nasıl beklenebilir ki …’ sözlerini duydum. Adeta şok oldum. Teknoloji ile bu kadar iç içe iken; evler, telefonlar, arabalar, televizyonlar neredeyse uykuda geçen zaman hariç tamamen teknoloji bağımlısı olmuşken; bu dünyanın sadece tüketen tarafından olmak çok acı değil mi?”


Kodlama (Bilgisayar programlama) artık her sektörde ve dünyanın her yerinde kabul görüyor ve kariyer imkanı sunuyor. Çocuklar ya tüm bu baş döndüren ve gelişmeye devam eden teknolojiyi tüketecek ya da arkasındaki önemi farkederek bu dünyaya yön verecek. 
Global Sınıf, eğitmenleri ile fiziksel ve bilgisayar üzerinde oyunlarla onları eğlendirerek temel bilgisayar programlama bilgisini kazandırıyor. Ayrıca elektronik projeler, HMTL ile web tasarımı, Python ile profesyonel programlama, STEM maker projeleri,3 Boyutlu tasarım ve mobil oyun tasarımı gibi onlarca farklı teknoloji atölyesi sunuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.