OBEZİTE TEDAVİSİNDE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM

SAĞLIK-YAŞAM 14.01.2016 - 18:52, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1821+ kez okundu.
 

OBEZİTE TEDAVİSİNDE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM

  Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul ile Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Havva Burcu Tatoğlu, “Obezite tedavisinin diyetle birlikte bilişsel davranış terapisiyle paralel götürmek başarıyı getirecektir” şeklinde konuştu. “KİŞİNİN SOSYAL YAŞAMINDA OLUMSUZ ETKİLERE SEBEP OLUR” Obezitenin kişinin yaşam kalitesini bozan, mortaliteye sebep olan tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalık olduğunun önemle altını çizen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul, obezitenin fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan bireyin yaşamında da olumsuz etkilerinin var olduğunu belirterek, “Obezitenin psikolojik etkilerinin yanı sıra psikolojik sorunların da obezitenin gelişiminde önemli rol oynadığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.   BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİNİN KİLO KONTRÜLÜNE ETKİSİ Obezite tedavisinde farklı yöntemlerin kullanıldığını ama güçlükler yaşandığını belirten, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Psikolojik Danışman Havva Burcu Tatoğlu, “Cerrahi yöntemler ya da diyet tek başına etki etmemektedir. Kilo kaybı olsa da sonrasında ciddi kilo alımı olabilir. Bireyin davranışsal ve bilişsel olarak değişime ihtiyacı vardır. Diyet programlarına, Bilişsel Davranışçı Terapi’yle etki yaratılabilmektedir. Kilo vermeyi engelleyen ya da kilo alımına sebep olan düşünce ve davranışlar belirlenip, daha işlevsel olanlarıyla değiştirmeyi sağlamak amaçlanmaktadır” dedi.   “OBEZİTEYE NEDEN OLAN DÜŞÜNCE HATALARIYLA ÇALIŞILMALI” Obezitenin tedavisinde multidisipliner yaklaşımın hakim olması gerektiğinin altını çizen Psikolojik Danışman Tatoğlu, “Bu tedavide; öncesinde bir endokrin hastalıkları uzmanı ile metabolik risk faktörlerinin elimine edilmesi, sonrasınde hastanın da katılımı da sağlanarak diyet, egzersiz, farmakoterapi, davranış düzenlemesi ve bilişsel tedavi stratejilerinin kombinasyonu uygulanmalıdır. Bilişsel Davranış Terapileri ile bireyin kendini gözleme becerisi, uyaran kontrolü kazandırılmakta ve bilişsel yeniden yapılandırma yapılmaktadır. Obeziteye neden olan düşünce hatalarıyla çalışılmaktadır” şeklinde konuştu. “OBEZİTE, CİDDİ BİR SİSTEMİK SAĞLIK SORUNUDUR” Obezitenin bir estetik sorunundan çok daha ciddi bir sistemik sağlık sorunu olduğunu belirten Diyetisyen Aysun Yurdakul             sözlerine şöyle devam etti: “Obezitenin ülkemizde de sanayileşmiş batı toplumlarına yakın, hatta Fransa gibi ülkelerden üç kat daha fazla rastlanan bir durum olduğunun ortaya çıkması, çok geç kalınmadan birşeyler yapılmasının gerekliliği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Obezitenin tedavisi, multidisipliner yaklaşımla mutlaka çözülmelidir.”

 

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul ile Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Havva Burcu Tatoğlu, “Obezite tedavisinin diyetle birlikte bilişsel davranış terapisiyle paralel götürmek başarıyı getirecektir” şeklinde konuştu.

“KİŞİNİN SOSYAL YAŞAMINDA OLUMSUZ ETKİLERE SEBEP OLUR”

Obezitenin kişinin yaşam kalitesini bozan, mortaliteye sebep olan tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalık olduğunun önemle altını çizen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul, obezitenin fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan bireyin yaşamında da olumsuz etkilerinin var olduğunu belirterek, “Obezitenin psikolojik etkilerinin yanı sıra psikolojik sorunların da obezitenin gelişiminde önemli rol oynadığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.  

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİNİN KİLO KONTRÜLÜNE ETKİSİ

Obezite tedavisinde farklı yöntemlerin kullanıldığını ama güçlükler yaşandığını belirten, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Psikolojik Danışman Havva Burcu Tatoğlu, “Cerrahi yöntemler ya da diyet tek başına etki etmemektedir. Kilo kaybı olsa da sonrasında ciddi kilo alımı olabilir. Bireyin davranışsal ve bilişsel olarak değişime ihtiyacı vardır. Diyet programlarına, Bilişsel Davranışçı Terapi’yle etki yaratılabilmektedir. Kilo vermeyi engelleyen ya da kilo alımına sebep olan düşünce ve davranışlar belirlenip, daha işlevsel olanlarıyla değiştirmeyi sağlamak amaçlanmaktadır” dedi.  

“OBEZİTEYE NEDEN OLAN DÜŞÜNCE HATALARIYLA ÇALIŞILMALI”

Obezitenin tedavisinde multidisipliner yaklaşımın hakim olması gerektiğinin altını çizen Psikolojik Danışman Tatoğlu, “Bu tedavide; öncesinde bir endokrin hastalıkları uzmanı ile metabolik risk faktörlerinin elimine edilmesi, sonrasınde hastanın da katılımı da sağlanarak diyet, egzersiz, farmakoterapi, davranış düzenlemesi ve bilişsel tedavi stratejilerinin kombinasyonu uygulanmalıdır. Bilişsel Davranış Terapileri ile bireyin kendini gözleme becerisi, uyaran kontrolü kazandırılmakta ve bilişsel yeniden yapılandırma yapılmaktadır. Obeziteye neden olan düşünce hatalarıyla çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.

“OBEZİTE, CİDDİ BİR SİSTEMİK SAĞLIK SORUNUDUR”

Obezitenin bir estetik sorunundan çok daha ciddi bir sistemik sağlık sorunu olduğunu belirten Diyetisyen Aysun Yurdakul             sözlerine şöyle devam etti: “Obezitenin ülkemizde de sanayileşmiş batı toplumlarına yakın, hatta Fransa gibi ülkelerden üç kat daha fazla rastlanan bir durum olduğunun ortaya çıkması, çok geç kalınmadan birşeyler yapılmasının gerekliliği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Obezitenin tedavisi, multidisipliner yaklaşımla mutlaka çözülmelidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.