YEM FİYATLARI HER GÜN YÜKSELİYOR

EKONOMİ 02.07.2021 - 14:44, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2842+ kez okundu.
 

YEM FİYATLARI HER GÜN YÜKSELİYOR

  CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Yem fiyatlarının yüksekliği ve mera alanlarının amaç dışı kullanımı ile ilgili eleştirilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Orhan Sümer, “Buğdayın doğduğu topraklarda buğday ithal eder hale geldik” dedi. Orhan Sümer, “Fabrika yeminde hammadde olarak yüzde 50-60 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, kaba yemde de önemli sorunlarla karşı karşıya. Samanın tonu 1200, yoncanın tonu 1600 lira seviyelerinde. Kuraklığın da etkisi ile sap, saman, kaba yem üretimi azalırken fiyatı her geçen gün yükseliyor. Besici ahırdaki hayvanına yem alacak parayı bulamaz hale geldi. İthal ürünler ve döviz kuru etkisi, her geçen gün çiftçilerimizi daha zor duruma sokuyor” dedi. MERA ALANLARI İNŞAATA KURBAN EDİLDİ Orhan Sümer, “Hayvancılık için olmazsa olmaz mera alanları ya verimsiz ya da amaç dışı kullanılıyor. Meraların turizm, madencilik, kentsel dönüşüm amacıyla rant gruplarına tahsis edilmesinden bir an önce vazgeçilmelidir. 4342 Sayılı Mera Kanunu ve Orman Teşkilat Kanunu mutlaka revize edilmelidir. Mera alanlarının giderek yok olması doğrudan yem fiyatlarına yansıyor. Yenilenebilir yem ortadan kalkınca ithal yem devreye giriyor. Halen yurt dışından ithal arpa alınması, kuraklığın getirdiği sorunlara Bakanlığın destek vermemesi, çiftçilerimizin ve hayvancılığın önemsenmediğini bir kez daha ortaya koymuştur.” dedi. EKONOMİNİN ÇIKIŞ YOLU TARIM Orhan Sümer, “Defalarca çiftçilerimize, besicilikle uğraşanlara, tarım emekçilerine destek verilmesi gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki iktidar tarımın önemini anlamak istemiyor. Bir kez daha hatırlatıyoruz. Çiftçisine destek vermeyen tarımsal kalkınmayı önemsemeyen Türkiye modelinde ekonomi düzelmeyecektir.” dedi.

 

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Yem fiyatlarının yüksekliği ve mera alanlarının amaç dışı kullanımı ile ilgili eleştirilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Orhan Sümer, “Buğdayın doğduğu topraklarda buğday ithal eder hale geldik” dedi.

Orhan Sümer, “Fabrika yeminde hammadde olarak yüzde 50-60 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, kaba yemde de önemli sorunlarla karşı karşıya. Samanın tonu 1200, yoncanın tonu 1600 lira seviyelerinde. Kuraklığın da etkisi ile sap, saman, kaba yem üretimi azalırken fiyatı her geçen gün yükseliyor. Besici ahırdaki hayvanına yem alacak parayı bulamaz hale geldi. İthal ürünler ve döviz kuru etkisi, her geçen gün çiftçilerimizi daha zor duruma sokuyor” dedi.

MERA ALANLARI İNŞAATA KURBAN EDİLDİ

Orhan Sümer, “Hayvancılık için olmazsa olmaz mera alanları ya verimsiz ya da amaç dışı kullanılıyor. Meraların turizm, madencilik, kentsel dönüşüm amacıyla rant gruplarına tahsis edilmesinden bir an önce vazgeçilmelidir. 4342 Sayılı Mera Kanunu ve Orman Teşkilat Kanunu mutlaka revize edilmelidir. Mera alanlarının giderek yok olması doğrudan yem fiyatlarına yansıyor. Yenilenebilir yem ortadan kalkınca ithal yem devreye giriyor. Halen yurt dışından ithal arpa alınması, kuraklığın getirdiği sorunlara Bakanlığın destek vermemesi, çiftçilerimizin ve hayvancılığın önemsenmediğini bir kez daha ortaya koymuştur.” dedi.

EKONOMİNİN ÇIKIŞ YOLU TARIM

Orhan Sümer, “Defalarca çiftçilerimize, besicilikle uğraşanlara, tarım emekçilerine destek verilmesi gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki iktidar tarımın önemini anlamak istemiyor. Bir kez daha hatırlatıyoruz. Çiftçisine destek vermeyen tarımsal kalkınmayı önemsemeyen Türkiye modelinde ekonomi düzelmeyecektir.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.