YÜKSEKLİK SORUNUNU ÇÖZÜN RUHSAT PARASINI GÖTÜRÜN!

GÜNDEM 09.06.2021 - 17:01, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2476+ kez okundu.
 

YÜKSEKLİK SORUNUNU ÇÖZÜN RUHSAT PARASINI GÖTÜRÜN!

  Adana’nın merkez Seyhan ve Çukurova ilçelerinde imar parsellerinde “yükseklik düzenlemesi” yapılmadığından dolayı inşaat sektöründe büyük sıkıntı yaşanıyor. Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Murtaza Kılçık, belediyelerin yapacakları düzenlemeyle ruhsat gelirlerini artıracaklarını söyledi.  YÜKSEKLİK ŞARTI GETİRİLMİŞTİ  Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, aynı zamanda Adana Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Murtaza Kılçık, 2020 Şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar parsellerinde, “yükseklik serbest” yazan yerlere ruhsat düzenlenemeyeceğine ilişkin bir yönetmelik değişikliği yaptığını anımsattı. Kılçık, 1 Temmuz’a kadar yükseklik belirlenmesi yönündeki çalışmaların sonuçlandırılması gerektiğini aksi halde bakanlığın bu konuda düzenleme yapacağını söyledi.  YÜKSEKLİK BEKLİYOR, RUHSAT ALAMIYORUZ   Kılçık, yükseklik belirleme işinin çok basit olduğunu anlatarak, “Sadece ilçe belediyeleri 1000’lik planlarının plan notunu değiştirecek. Plan notuna Hi-Max (yükseklik sınırı) serbest olan yere yoğunluğu ve çevre emsale göre bir yükseklik değeri tespit edilecek. Bazı emsal yerler belirlendi. 2,4 olan yerlerde yükseklik 51-50, 1,6 olanlarda 45 metre, 1,2’lerde 40 metre. Adana’da zaten bir temayül oluştu. Ne hikmettir bilmiyoruz, her şey son ana kadar bekletiliyor. Şu anda bu sebeple ruhsat alınamıyor.” dedi.  BİZİM GELİRİMİZ YOK DİYORLAR  Murtaza Kılçık, belediyelerin pandemi döneminde “Bizim gelirimiz yok” dediklerini kaydederek, şunları söyledi: “İnşaat ruhsatı en büyük gelirdir. 20 dairelik bir binanın belediyeye ödediği harç yaklaşık 100 bin liradır. Bundan Büyükşehir Belediyesi de nasipleniyor. Allah rızası için şu yükseklikle ilgili sorunlarını ivedilikle çözün. Adana’da yüzlerce mimar mühendis var hepsi ofisinde oturuyor. Yapı Denetim Firmaları, malzemeciler kısıtlı çalışıyor. Bunlar tamamen tıkanmış durumda.”

 

Adana’nın merkez Seyhan ve Çukurova ilçelerinde imar parsellerinde “yükseklik düzenlemesi” yapılmadığından dolayı inşaat sektöründe büyük sıkıntı yaşanıyor. Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Murtaza Kılçık, belediyelerin yapacakları düzenlemeyle ruhsat gelirlerini artıracaklarını söyledi. 

YÜKSEKLİK ŞARTI GETİRİLMİŞTİ 
Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, aynı zamanda Adana Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Murtaza Kılçık, 2020 Şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar parsellerinde, “yükseklik serbest” yazan yerlere ruhsat düzenlenemeyeceğine ilişkin bir yönetmelik değişikliği yaptığını anımsattı. Kılçık, 1 Temmuz’a kadar yükseklik belirlenmesi yönündeki çalışmaların sonuçlandırılması gerektiğini aksi halde bakanlığın bu konuda düzenleme yapacağını söyledi. 

YÜKSEKLİK BEKLİYOR, RUHSAT ALAMIYORUZ  
Kılçık, yükseklik belirleme işinin çok basit olduğunu anlatarak, “Sadece ilçe belediyeleri 1000’lik planlarının plan notunu değiştirecek. Plan notuna Hi-Max (yükseklik sınırı) serbest olan yere yoğunluğu ve çevre emsale göre bir yükseklik değeri tespit edilecek. Bazı emsal yerler belirlendi. 2,4 olan yerlerde yükseklik 51-50, 1,6 olanlarda 45 metre, 1,2’lerde 40 metre. Adana’da zaten bir temayül oluştu. Ne hikmettir bilmiyoruz, her şey son ana kadar bekletiliyor. Şu anda bu sebeple ruhsat alınamıyor.” dedi. 

BİZİM GELİRİMİZ YOK DİYORLAR 
Murtaza Kılçık, belediyelerin pandemi döneminde “Bizim gelirimiz yok” dediklerini kaydederek, şunları söyledi: “İnşaat ruhsatı en büyük gelirdir. 20 dairelik bir binanın belediyeye ödediği harç yaklaşık 100 bin liradır. Bundan Büyükşehir Belediyesi de nasipleniyor. Allah rızası için şu yükseklikle ilgili sorunlarını ivedilikle çözün. Adana’da yüzlerce mimar mühendis var hepsi ofisinde oturuyor. Yapı Denetim Firmaları, malzemeciler kısıtlı çalışıyor. Bunlar tamamen tıkanmış durumda.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.