Bulut: Esnaf Seçim Malzemesi Olarak Kullanılıyor

SİYASET 20.02.2019 - 17:57, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1806+ kez okundu.
 

Bulut: Esnaf Seçim Malzemesi Olarak Kullanılıyor

  ANKARA/CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, esnafın yerel seçimler öncesi iktidar tarafından seçim malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Devletin esnafa rakip olduğunu kaydeden Bulut, ekonomik krizin nedeninin esnaf değil, iktidarın öngörüden yoksun politikaları olduğunu bildirdi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, asgari ücretin altında kazanan küçük esnaftan vergi alınmamasına yönelik vermiş olduğu Kanun Teklifi üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı. Kanun Teklifi’ni hazırlama amacının esnafa can suyu vermek olduğunu kaydeden Bulut, esnafa ilişkin son dönemde sıkça tartışmalar yaşandığını, esnafın iktidar tarafından haksız bir şekilde hainlikle, stokçulukla suçlandığını bildirdi. 106 BİN ESNAF KEPENK KAPATTI Türkiye'de 1,7 milyon esnaf olduğunu kaydeden Bulut, “Esnafın dörtte 1'i kredi çekti. Geçen yıla oranla yüzde 44 oranında arttı.  Geçtiğimiz yıl 106 bin esnaf kepenk kapattı. Bu oran geçen yıla oranla yüzde 15 arttı.  İşsizlik rakamları ortada. Madem bu ürünler, pahalıysa ve buradan da bu kazancı alanlar da esnaflarsa bu rakamlar nereden çıktı o zaman? O zaman bir yanılgı var burada” dedi. DEVLET ESNAFA RAKİP OLDU Gıda fiyatlarının yükselmemesi için akılcı bir çözüm bulmak gerektiğini kaydeden Bulut şöyle devam etti: Eğer elektriğe, doğal gaza iki kat zam yapıyorsanız, doğal olarak ekmekçi de, fırıncı da ekmeğine zam yapacaktır. Eğer bir tarım politikanız yoksa, yoka girersiniz ve yurt dışından et ithal eder hâle gelirsiniz. Bu, esnafın suçu değil, bu ülkeyi yöneten iktidarın öngörüden yoksun politikalarının sonucudur. Bir devlet eğer esnafını kendine rakip görüyorsa orada ciddi bir sıkıntı vardır. Eskiden bakkallar, marketlerle savaşırdı; şimdi pazarcı esnafı, devletle yarışır hâle geldi. Böyle bir gelişme, bizi sadece ekonomik anlamda geliştirmediği gibi, toplumda yeni düşmanlıklar yaratır. Bunun bize hiçbir faydası da yoktur. TEKLİF AKP OYLARIYLA REDDEDİLDİ İktidarın esnafı seçim malzemesi olarak kullandığını kaydeden Bulut, Ahilik’in sürdürücüsü esnafın kadim kültürümüzde de önemli bir yeri olduğunu, yardımlaşmanın, hoşgörünün, dayanışmanın da sembolü olduğunu kaydetti. Bulut, Saray’ın 5 müteahhidine yapılan desteklerin, esnafa da verilmesi gerektiğini bildirdi.  Kira stopajının ve esnafın yanında çalışan bir işçiden de sigorta vergisinin kaldırılmasını isteyen CHP’li Bulut’un Kanun Teklifi, AKP oylarıyla reddedildi.

 

ANKARA/CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, esnafın yerel seçimler öncesi iktidar tarafından seçim malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Devletin esnafa rakip olduğunu kaydeden Bulut, ekonomik krizin nedeninin esnaf değil, iktidarın öngörüden yoksun politikaları olduğunu bildirdi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, asgari ücretin altında kazanan küçük esnaftan vergi alınmamasına yönelik vermiş olduğu Kanun Teklifi üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı. Kanun Teklifi’ni hazırlama amacının esnafa can suyu vermek olduğunu kaydeden Bulut, esnafa ilişkin son dönemde sıkça tartışmalar yaşandığını, esnafın iktidar tarafından haksız bir şekilde hainlikle, stokçulukla suçlandığını bildirdi.

106 BİN ESNAF KEPENK KAPATTI

Türkiye'de 1,7 milyon esnaf olduğunu kaydeden Bulut, “Esnafın dörtte 1'i kredi çekti. Geçen yıla oranla yüzde 44 oranında arttı.  Geçtiğimiz yıl 106 bin esnaf kepenk kapattı. Bu oran geçen yıla oranla yüzde 15 arttı.  İşsizlik rakamları ortada. Madem bu ürünler, pahalıysa ve buradan da bu kazancı alanlar da esnaflarsa bu rakamlar nereden çıktı o zaman? O zaman bir yanılgı var burada” dedi.

DEVLET ESNAFA RAKİP OLDU

Gıda fiyatlarının yükselmemesi için akılcı bir çözüm bulmak gerektiğini kaydeden Bulut şöyle devam etti:

Eğer elektriğe, doğal gaza iki kat zam yapıyorsanız, doğal olarak ekmekçi de, fırıncı da ekmeğine zam yapacaktır. Eğer bir tarım politikanız yoksa, yoka girersiniz ve yurt dışından et ithal eder hâle gelirsiniz. Bu, esnafın suçu değil, bu ülkeyi yöneten iktidarın öngörüden yoksun politikalarının sonucudur. Bir devlet eğer esnafını kendine rakip görüyorsa orada ciddi bir sıkıntı vardır. Eskiden bakkallar, marketlerle savaşırdı; şimdi pazarcı esnafı, devletle yarışır hâle geldi. Böyle bir gelişme, bizi sadece ekonomik anlamda geliştirmediği gibi, toplumda yeni düşmanlıklar yaratır. Bunun bize hiçbir faydası da yoktur.

TEKLİF AKP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

İktidarın esnafı seçim malzemesi olarak kullandığını kaydeden Bulut, Ahilik’in sürdürücüsü esnafın kadim kültürümüzde de önemli bir yeri olduğunu, yardımlaşmanın, hoşgörünün, dayanışmanın da sembolü olduğunu kaydetti. Bulut, Saray’ın 5 müteahhidine yapılan desteklerin, esnafa da verilmesi gerektiğini bildirdi.  Kira stopajının ve esnafın yanında çalışan bir işçiden de sigorta vergisinin kaldırılmasını isteyen CHP’li Bulut’un Kanun Teklifi, AKP oylarıyla reddedildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.