Migren ağrılarına fizik tedavi çözüm oluyor

SAĞLIK-YAŞAM 05.01.2021 - 12:45, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1361+ kez okundu.
 

Migren ağrılarına fizik tedavi çözüm oluyor

  Pandemi döneminde evde kalma sürelerinin artması ve  hasta olma korkusu Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini etkileyen en yaygın nörolojik bozukluk olan migren hastalığını da tetikledi. Ataklar şeklinde görülen baş ağrıları kişilerin de yaşam kalitesini de önemli derece düşürüyor.  Kişilerin yaşadıkları dayanılmaz ağrılar için çeşitli yöntemlere başvurduğunu belirten Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, “Atak esnasında sessiz, loş bir ortamda dinlenmek, şakak kısımlarına, başın arka kısmındaki kaslara, boyun ve sırt kaslarına  masaj yaptırmak, fizik tedavi yöntemleriyle bu kasları gevşetmek, kuru iğne ve nöralterapi atağın hızlı bir şekilde sonlanmasına yardımcı olur” ifadelerini kullandı.   Yeni Tip Koronavirüs ( Covid -19) süreci bazı sorunlarında daha çok görülmesine neden oldu. Bunlardan biri de artan stres, endişe ve düzensiz yaşam biçimi ile beraber kendini daha çok htiren migren hastalığı olarak karşımıza çıkıyor.  Yaşattığı baş ağrısı ve diğer etkileri ile yaşam kalitesini önemli düzeyde düşüren bu sağlık durumu her beş kadın ve her 15 erkekten yaklaşık birinde görülüyor. Sorunu yaşayanlar ise ağrıyı azaltmak adına çeşitli önlemler denerken, yapılan araştırmalar fizik tedavi uygulamalarının da migren ataklarının iyileştirilmesinde kullanabileceğini gösteriyor. Öyle ki İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, 2011'de migren önleme yöntemi olarak fiziksel egzersizin etkililiğine ilişkin ilk çalışmayı yayınladı. Haftada 3 kez 40 dakikalık egzersizin migrenleri önlemede aynı derecede etkili olabileceği bulundu. Böylece diğer ağrı konularında da büyük kolaylık sağlayan egzersizin bu problemin çözümünde de etkinliği ortaya çıkıyor.  

 

Pandemi döneminde evde kalma sürelerinin artması ve  hasta olma korkusu Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini etkileyen en yaygın nörolojik bozukluk olan migren hastalığını da tetikledi. Ataklar şeklinde görülen baş ağrıları kişilerin de yaşam kalitesini de önemli derece düşürüyor.  Kişilerin yaşadıkları dayanılmaz ağrılar için çeşitli yöntemlere başvurduğunu belirten Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, “Atak esnasında sessiz, loş bir ortamda dinlenmek, şakak kısımlarına, başın arka kısmındaki kaslara, boyun ve sırt kaslarına  masaj yaptırmak, fizik tedavi yöntemleriyle bu kasları gevşetmek, kuru iğne ve nöralterapi atağın hızlı bir şekilde sonlanmasına yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

 

Yeni Tip Koronavirüs ( Covid -19) süreci bazı sorunlarında daha çok görülmesine neden oldu. Bunlardan biri de artan stres, endişe ve düzensiz yaşam biçimi ile beraber kendini daha çok htiren migren hastalığı olarak karşımıza çıkıyor.  Yaşattığı baş ağrısı ve diğer etkileri ile yaşam kalitesini önemli düzeyde düşüren bu sağlık durumu her beş kadın ve her 15 erkekten yaklaşık birinde görülüyor. Sorunu yaşayanlar ise ağrıyı azaltmak adına çeşitli önlemler denerken, yapılan araştırmalar fizik tedavi uygulamalarının da migren ataklarının iyileştirilmesinde kullanabileceğini gösteriyor. Öyle ki İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, 2011'de migren önleme yöntemi olarak fiziksel egzersizin etkililiğine ilişkin ilk çalışmayı yayınladı. Haftada 3 kez 40 dakikalık egzersizin migrenleri önlemede aynı derecede etkili olabileceği bulundu. Böylece diğer ağrı konularında da büyük kolaylık sağlayan egzersizin bu problemin çözümünde de etkinliği ortaya çıkıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.