SOĞAN VE PATATESE DEVLET DESTEĞİ GELİYOR!

EKONOMİ 26.12.2018 - 16:44, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2092+ kez okundu.
 

SOĞAN VE PATATESE DEVLET DESTEĞİ GELİYOR!

  ÇÖZÜMÜ BULDULAR! Ülkemizde, fiyatı spekülatif bir şekilde artan ve 5 TL’yi bulan soğan ve patates için devlet, çiftçileri destekleme kararı aldı. Bundan böyle patates ve soğan üreticisi, pamuk ve mısıra verilen gibi destek alacak. Adana ve ilçelerinde gelecek yıl içinde “Havza Bazlı Destekleme Modeli” kapsamında desteklenecek ürünler belirlendi. Devlet, bazı yıllar fiyatı spekülatif şekilde artan soğan ve patates ekimini Adana’nın 9 ilçesinde destekleyecek. İLK KEZ DESTEK KAPSAMINA ALINDI  Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Akın Doğan, önceden sadece tahıl ürünleri ile iyi tarım uygulamaları kapsamında bazı sebze ve meyveler için verilen desteğin bu yıl ilk kez soğan ve patates için de verileceğini söyledi. Şu an için destekleme fiyatının belli olmadığını anlatan Doğan, “Devlet, patates ve soğana aynı pamuk ve buğdaya verilen gibi destek verecek” dedi.   İŞTE SOĞAN VE PATATESE DESTEK VERİLECEK İLÇELER Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, ilde arz açığı bulunan stratejik öneme haiz, bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli ürün, istatistiki verileri, ekim nöbeti, iklim, toprak ve topoğrafya, su potansiyeli ve bitki su tüketimi dikkate alınarak tespit edildi. Buna göre, havzalarda desteklenecek ürün listeleri şöyle oldu.  Aladağ; Arpa, buğday, nohut, tricale, ayçiçeği, yem bitkileri, zeytinyağı.  Ceyhan; Buğday, mısır (dane), pamuk kütlü, nohut, soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan.  Çukurova; Buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates.  Feke; Arpa buğday, kuru fasulye, nohut, yem bitkileri, zeytinyağı. İmamoğlu; Arpa, buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates. Karaisalı; Arpa, buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), nohut, soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates. Karataş: Arpa, buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), soya, yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan. Kozan; Arpa, buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), nohut, soya ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı. Pozantı; Arpa, buğday, kuru fasulye, nohut, yem bitkileri, Saimbeyli; Arpa, buğday, çavdar, nohut, tricale, yem bitkileri. Sarıçam; Buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), nohut, soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan. Seyhan;  Buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan Tufanbeyli; Arpa, buğday, kuru fasulye, mercimek, nohut, yem bitkileri, patates. Yumurtalık; Buğday, mısır (dane) pamuk (kütlü), nohut, soya ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates. Yüreğir; Buğday, mısır (dane), pamuk, soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan.

 

ÇÖZÜMÜ BULDULAR!
Ülkemizde, fiyatı spekülatif bir şekilde artan ve 5 TL’yi bulan soğan ve patates için devlet, çiftçileri destekleme kararı aldı. Bundan böyle patates ve soğan üreticisi, pamuk ve mısıra verilen gibi destek alacak.


Adana ve ilçelerinde gelecek yıl içinde “Havza Bazlı Destekleme Modeli” kapsamında desteklenecek ürünler belirlendi. Devlet, bazı yıllar fiyatı spekülatif şekilde artan soğan ve patates ekimini Adana’nın 9 ilçesinde destekleyecek.
İLK KEZ DESTEK KAPSAMINA ALINDI 
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Akın Doğan, önceden sadece tahıl ürünleri ile iyi tarım uygulamaları kapsamında bazı sebze ve meyveler için verilen desteğin bu yıl ilk kez soğan ve patates için de verileceğini söyledi. Şu an için destekleme fiyatının belli olmadığını anlatan Doğan, “Devlet, patates ve soğana aynı pamuk ve buğdaya verilen gibi destek verecek” dedi.  


İŞTE SOĞAN VE PATATESE DESTEK VERİLECEK İLÇELER
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, ilde arz açığı bulunan stratejik öneme haiz, bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli ürün, istatistiki verileri, ekim nöbeti, iklim, toprak ve topoğrafya, su potansiyeli ve bitki su tüketimi dikkate alınarak tespit edildi. Buna göre, havzalarda desteklenecek ürün listeleri şöyle oldu. 
Aladağ; Arpa, buğday, nohut, tricale, ayçiçeği, yem bitkileri, zeytinyağı. 
Ceyhan; Buğday, mısır (dane), pamuk kütlü, nohut, soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan. 
Çukurova; Buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates. 
Feke; Arpa buğday, kuru fasulye, nohut, yem bitkileri, zeytinyağı.
İmamoğlu; Arpa, buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates.
Karaisalı; Arpa, buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), nohut, soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates. Karataş: Arpa, buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), soya, yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan.
Kozan; Arpa, buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), nohut, soya ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı.
Pozantı; Arpa, buğday, kuru fasulye, nohut, yem bitkileri, Saimbeyli; Arpa, buğday, çavdar, nohut, tricale, yem bitkileri. Sarıçam; Buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), nohut, soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan. Seyhan;  Buğday, mısır (dane), pamuk (kütlü), soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan Tufanbeyli; Arpa, buğday, kuru fasulye, mercimek, nohut, yem bitkileri, patates.
Yumurtalık; Buğday, mısır (dane) pamuk (kütlü), nohut, soya ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates.
Yüreğir; Buğday, mısır (dane), pamuk, soya, ayçiçeği (yağlık), yem bitkileri, zeytinyağı, patates, kuru soğan.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.