SÖZÜTEK'TEN KIŞ LASTİĞİ UYARISI

GÜNDEM 06.12.2018 - 16:52, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2322+ kez okundu.
 

SÖZÜTEK'TEN KIŞ LASTİĞİ UYARISI

      Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek,  şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğunun ülke genelinde 1 Aralık'ta başlayacağını belirterek, sürücüleri kurallara uymaya çağırdı.   Birlik Başkanı Nihat Sözütek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanarak  yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceğini, kurala uymayan araçların işletmecilerine 31 Aralık'a kadar 625 lira, 1 Ocak'tan itibaren de 715  lira para cezası uygulanacağını bildirdi.   Yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan ticari araçların her yıl 1  Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde kış lastiği kullanmasının mecburi olduğunu, ancak Adana şehir içinde bu zorunluluğun bulunmadığına da işaret eden Başkan Sözütek, özel araçlarda kış lastiği kullanımı için yasal bir zorunluluk olmadığını ama güvenli sürüş için bu süreçte herkesin kış lastiği kullanmasının yararlı olacağını da ifade ederek şunları söyledi: “Yönetmelikteki kış lastiği takma zorunluluğu, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor. Yetkili ekipler, bu yıl tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçları daha sıkı denetleyecek ve kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği olmayan araçların yola devam etmelerine izin vermeyecek.  Bu yaptırımlar Adana ve Adana gibi sıcak kentler için sadece şehir içinde çalışacak olan araçları kapsam alanı dışında tutuyor. Ancak, Tufanbeyli, Pozantı gibi yoğun kar yağışı alan ilçelerimiz için kış lastiği kullanımı zorunlu. Kış şartlarında bu ilçelere gidecek sürücülerde kış lastiği takmak durumunda. Kurallara uyun, mağdur olmayın " Sözütek, ayrıca sürücülerin artık araçlarının kışlık bakımlarını yaptırma zamanı geldiğini de belirterek, "Araç sahiplerinin, kışın yolda kalmamak için antifriz seviye ve dereceleri, lastik diş derinlikleri, motor, aks ve ön takımlar başta olmak üzere detaylı araç bakımını yaptırması lazım. Adana dışına soğuk yerlere gidecek araç sahiplerinin de zincir ve yedek lastik bulundurmalarında yarar var. Çünkü, kazalara sebebiyet veren unsurların başında lastikler geliyor"dedi. Bu arada, araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.        

 

 

 

Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, 

şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğunun ülke genelinde 1 Aralık'ta başlayacağını belirterek, sürücüleri kurallara uymaya çağırdı.

 

Birlik Başkanı Nihat Sözütek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanarak  yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceğini, kurala uymayan araçların işletmecilerine 31 Aralık'a kadar 625 lira, 1 Ocak'tan itibaren de 715  lira para cezası uygulanacağını bildirdi.

 

Yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan ticari araçların her yıl 1  Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde kış lastiği kullanmasının mecburi olduğunu, ancak Adana şehir içinde bu zorunluluğun bulunmadığına da işaret eden Başkan Sözütek, özel araçlarda kış lastiği kullanımı için yasal bir zorunluluk olmadığını ama güvenli sürüş için bu süreçte herkesin kış lastiği kullanmasının yararlı olacağını da ifade ederek şunları söyledi:

“Yönetmelikteki kış lastiği takma zorunluluğu, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor. Yetkili ekipler, bu yıl tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçları daha sıkı denetleyecek ve kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği olmayan araçların yola devam etmelerine izin vermeyecek.  Bu yaptırımlar Adana ve Adana gibi sıcak kentler için sadece şehir içinde çalışacak olan araçları kapsam alanı dışında tutuyor. Ancak, Tufanbeyli, Pozantı gibi yoğun kar yağışı alan ilçelerimiz için kış lastiği kullanımı zorunlu. Kış şartlarında bu ilçelere gidecek sürücülerde kış lastiği takmak durumunda. Kurallara uyun, mağdur olmayın "

Sözütek, ayrıca sürücülerin artık araçlarının kışlık bakımlarını yaptırma zamanı geldiğini de belirterek, "Araç sahiplerinin, kışın yolda kalmamak için antifriz seviye ve dereceleri, lastik diş derinlikleri, motor, aks ve ön takımlar başta olmak üzere detaylı araç bakımını yaptırması lazım. Adana dışına soğuk yerlere gidecek araç sahiplerinin de zincir ve yedek lastik bulundurmalarında yarar var. Çünkü, kazalara sebebiyet veren unsurların başında lastikler geliyor"dedi.

Bu arada, araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.