Bu sese kulak verin

GÜNDEM 03.05.2018 - 14:10, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1287+ kez okundu.
 

Bu sese kulak verin

  Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği (ÇKHD) il sınırında yaşayan tarım işçilerinin çocuklarının kırtasiye ihtiyacı için bir araya geldi. “TEK KURUMUN SAĞLAMASI MÜMKÜN DEĞİL”  Derneğin kahvaltı programı geliriyle 110 ihtiyaç sahibi çocuğa kırtasiye ve giysi yardımı yapılacak. Dernek Başkanı Çiğdem Akça, çocukların sayısının oldukça fazla ve birçok ihtiyaçları olduğunu belirterek, bunu tek bir kurumun sağlamasının mümkün olmadığını söyledi.  ÇALIŞTIKLARI İÇİN OKULA GİDEMİYORLAR Karataş’ın Tuzla ve Karagöçer mahalleleri ile Yüreğir’in Kadıköy mahallelerindeki üç çadır alanında yapılan araştırma raporuna göre, çadırlarda yaşayan çocukların yüzde 80'i okul öncesi eğitim alamıyor, yüzde 29'u da çalıştığı için okula gidemiyor.  RAKAMLARLA ACI GERÇEK Çadırlardaki her üç haneden ikisinde okula devam edemeyen bir çocuk bulunduğunu ve yüzde 64'ünün herhangi bir eğitim alamadığına dikkat çeken Çiğdem Akça, “6-10 yaş arası çocukların yüzde 7'si tarlada çalışıyor. Bu oran 10-14 yaş diliminde erkek çocuklarda yüzde 52'i, kız çocuklarda yüzde 60'a kadar yükseliyor” dedi.  15-18 YAŞ GRUBUNUN YÜZDE 91’İ TARLADA…  15-18 yaş diliminde ise tarlada çalışan çocuk oranının yüzde 91 olduğunun altını çizen Akça, “Ayrıca bu  çocuklar yetişkinlerle bir tutularak aynı performansı göstermesi bekleniyor. Kadınların ilk çocuklarını ortalama 21 yaşında doğurduğu, yaklaşık yüzde 8'lik bir kesimin ise ilk doğumunu 15 yaşından daha küçükken yaptığı da araştırmalarda ortaya çıktı” diye konuştu.  Görüşülen ailelerin yüzde 29'unun en az bir çocuğunu kaybettiğini, ölen çocukların üçte ikisinin ise bir yaşından küçük olduğunun da araştırmada yer aldığını kaydeden Akça, “Ayrıca  tarım işçileri banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını çadırlarının yanına kurdukları derme çatma alanlarda gideriyor” dedi.  Tarım işçilerinin içme suyunu ise çadır alanına getirilen tankerden karşıladığını söyleyen Başkan Çiğdem Akça, şöyle devam etti: “Çukurova bölgesinde mevsimlik tarım işçiliği yıllardan beri süregelmektedir. Hasat dönemlerinde başta Şanlıurfa olmak üzere çeşitli illerden bölgeye mevsimlik tarımda çalışmaya işçiler gelmektedir. Çocuklar başta olmak üzere çadır alanlarında yaşayanlar en temel haklara erişiminde sorun yaşamakta ve hayatlarını risk altında sürdürmektedir. Çukurova'da 18 yaş altı çocuk emeği tarımda yaygın biçimde vardır.  Türkiye'de yoksulluk ve yoksunluk açısından en kırılgan grup olan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirme, çocukların sağlık, eğitime erişimlerini güçlendirmeye olan ihtiyaç çok büyüktür. Kalıcı ve sürdürebilir bir müdahalenin kamu ve sivil toplumun, sorunun aciliyetini, çok boyutluluğunu kabul ederek işbirliğine gitmesi ve bu alanda somut projeler geliştirmesiyle mümkündür. Biz ancak ucundan tutmaya çalıştığımız bu sorun için Adana valiliğimiz ve yerel yönetimlerimizin daha etkin desteklerle katkı koymasını umuyoruz.”

 

Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği (ÇKHD) il sınırında yaşayan tarım işçilerinin çocuklarının kırtasiye ihtiyacı için bir araya geldi.
“TEK KURUMUN SAĞLAMASI MÜMKÜN DEĞİL” 
Derneğin kahvaltı programı geliriyle 110 ihtiyaç sahibi çocuğa kırtasiye ve giysi yardımı yapılacak. Dernek Başkanı Çiğdem Akça, çocukların sayısının oldukça fazla ve birçok ihtiyaçları olduğunu belirterek, bunu tek bir kurumun sağlamasının mümkün olmadığını söyledi. 
ÇALIŞTIKLARI İÇİN OKULA GİDEMİYORLAR
Karataş’ın Tuzla ve Karagöçer mahalleleri ile Yüreğir’in Kadıköy mahallelerindeki üç çadır alanında yapılan araştırma raporuna göre, çadırlarda yaşayan çocukların yüzde 80'i okul öncesi eğitim alamıyor, yüzde 29'u da çalıştığı için okula gidemiyor. 
RAKAMLARLA ACI GERÇEK
Çadırlardaki her üç haneden ikisinde okula devam edemeyen bir çocuk bulunduğunu ve yüzde 64'ünün herhangi bir eğitim alamadığına dikkat çeken Çiğdem Akça, “6-10 yaş arası çocukların yüzde 7'si tarlada çalışıyor. Bu oran 10-14 yaş diliminde erkek çocuklarda yüzde 52'i, kız çocuklarda yüzde 60'a kadar yükseliyor” dedi. 
15-18 YAŞ GRUBUNUN YÜZDE 91’İ TARLADA… 
15-18 yaş diliminde ise tarlada çalışan çocuk oranının yüzde 91 olduğunun altını çizen Akça, “Ayrıca bu  çocuklar yetişkinlerle bir tutularak aynı performansı göstermesi bekleniyor. Kadınların ilk çocuklarını ortalama 21 yaşında doğurduğu, yaklaşık yüzde 8'lik bir kesimin ise ilk doğumunu 15 yaşından daha küçükken yaptığı da araştırmalarda ortaya çıktı” diye konuştu. 

Görüşülen ailelerin yüzde 29'unun en az bir çocuğunu kaybettiğini, ölen çocukların üçte ikisinin ise bir yaşından küçük olduğunun da araştırmada yer aldığını kaydeden Akça, “Ayrıca  tarım işçileri banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını çadırlarının yanına kurdukları derme çatma alanlarda gideriyor” dedi. 
Tarım işçilerinin içme suyunu ise çadır alanına getirilen tankerden karşıladığını söyleyen Başkan Çiğdem Akça, şöyle devam etti: “Çukurova bölgesinde mevsimlik tarım işçiliği yıllardan beri süregelmektedir. Hasat dönemlerinde başta Şanlıurfa olmak üzere çeşitli illerden bölgeye mevsimlik tarımda çalışmaya işçiler gelmektedir. Çocuklar başta olmak üzere çadır alanlarında yaşayanlar en temel haklara erişiminde sorun yaşamakta ve hayatlarını risk altında sürdürmektedir. Çukurova'da 18 yaş altı çocuk emeği tarımda yaygın biçimde vardır.  Türkiye'de yoksulluk ve yoksunluk açısından en kırılgan grup olan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirme, çocukların sağlık, eğitime erişimlerini güçlendirmeye olan ihtiyaç çok büyüktür. Kalıcı ve sürdürebilir bir müdahalenin kamu ve sivil toplumun, sorunun aciliyetini, çok boyutluluğunu kabul ederek işbirliğine gitmesi ve bu alanda somut projeler geliştirmesiyle mümkündür. Biz ancak ucundan tutmaya çalıştığımız bu sorun için Adana valiliğimiz ve yerel yönetimlerimizin daha etkin desteklerle katkı koymasını umuyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.