"ÇİFTÇİLER ÜRÜNLERİNİ TOPRAKTA BIRAKIYOR"

GÜNDEM 08.05.2024 - 16:15, Güncelleme: 08.05.2024 - 16:15 1664 kez okundu.
 

"ÇİFTÇİLER ÜRÜNLERİNİ TOPRAKTA BIRAKIYOR"

Fiyat İsyanı: Üreticiler Ve Marketler Arasında Kalan Binlerce Ton Ürün Çürümeye Mahkum Ediliyor
Adana'nın verimli topraklarında binlerce dönüm arazi üzerinde patates yetiştiren çiftçiler, zincir marketlerin düşük fiyat politikalarına karşı büyük bir isyan başlattı. Ülkenin tarımsal ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan bu çiftçiler, marketlerin kilo başına yalnızca 10 lira teklif etmesini yetersiz bulup, taleplerini 20 liraya çıkardılar. Ancak, uzun süren görüşmeler sonucunda taraflar arasında bir anlaşma sağlanamadı ve çiftçiler geçtiğimiz hafta hasadı durdurma kararı aldılar. Türkiye'nin ilk turfanda patates hasadının yapıldığı kentte, üreticilerle marketler arasında yaşanan anlaşmazlık, tarlada binlerce ton ürünün çürümesine neden oldu. Üreticiler, yüksek maliyetlerle karşılaştıklarını ve bu maliyetleri hesaba kattıklarında ürünlerini sadece 20 lira üzerinden satmayı kabul edebileceklerini belirtiyorlar. Ancak, marketlerin düşük teklifi karşısında çaresiz kalan çiftçiler, ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldılar. "ÜRÜNLER ÇÜRÜMEYE TERK EDİLİYOR"  Geçtiğimiz günlerde tarlalara götürülen iş makineleri ve işçiler, birinci ve ikinci kalite ürünleri hasat etmeye başladı. Ancak, tarlada bırakılan üçüncü kalite ürünler, çürümeye terk edildi. Çiftçiler:, "Verilen fiyatlar düşük olduğu için ürünlerimizi tarlada bırakmak zorunda kaldık. Akaryakıt, işçilik, nakliye, ilaç, gübre, tarla kirası gibi yüksek ve değişken maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda şu an her şey kafa kafaya" diye konuştular. Ardından marketlerin 12 lira teklifini kabul eden çifçiler "Bu fiyata vermezsek ürünlerimiz tarlada çürüyecekti, para kazanmamız için kilosuna 20 lira olması lazımdı" şeklinde konuştular. Bu gelişmelerle birlikte, Adana'nın tarımsal üretiminde yaşanan sıkıntılar ve çiftçilerin market fiyatlarına karşı mücadelesi gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Tarım sektöründe yaşanan bu sıkıntıların çözümü için alınacak adımlar merakla bekleniyor.
Fiyat İsyanı: Üreticiler Ve Marketler Arasında Kalan Binlerce Ton Ürün Çürümeye Mahkum Ediliyor

Adana'nın verimli topraklarında binlerce dönüm arazi üzerinde patates yetiştiren çiftçiler, zincir marketlerin düşük fiyat politikalarına karşı büyük bir isyan başlattı. Ülkenin tarımsal ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan bu çiftçiler, marketlerin kilo başına yalnızca 10 lira teklif etmesini yetersiz bulup, taleplerini 20 liraya çıkardılar. Ancak, uzun süren görüşmeler sonucunda taraflar arasında bir anlaşma sağlanamadı ve çiftçiler geçtiğimiz hafta hasadı durdurma kararı aldılar. Türkiye'nin ilk turfanda patates hasadının yapıldığı kentte, üreticilerle marketler arasında yaşanan anlaşmazlık, tarlada binlerce ton ürünün çürümesine neden oldu. Üreticiler, yüksek maliyetlerle karşılaştıklarını ve bu maliyetleri hesaba kattıklarında ürünlerini sadece 20 lira üzerinden satmayı kabul edebileceklerini belirtiyorlar. Ancak, marketlerin düşük teklifi karşısında çaresiz kalan çiftçiler, ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldılar.

"ÜRÜNLER ÇÜRÜMEYE TERK EDİLİYOR"

 Geçtiğimiz günlerde tarlalara götürülen iş makineleri ve işçiler, birinci ve ikinci kalite ürünleri hasat etmeye başladı. Ancak, tarlada bırakılan üçüncü kalite ürünler, çürümeye terk edildi. Çiftçiler:, "Verilen fiyatlar düşük olduğu için ürünlerimizi tarlada bırakmak zorunda kaldık. Akaryakıt, işçilik, nakliye, ilaç, gübre, tarla kirası gibi yüksek ve değişken maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda şu an her şey kafa kafaya" diye konuştular. Ardından marketlerin 12 lira teklifini kabul eden çifçiler "Bu fiyata vermezsek ürünlerimiz tarlada çürüyecekti, para kazanmamız için kilosuna 20 lira olması lazımdı" şeklinde konuştular. Bu gelişmelerle birlikte, Adana'nın tarımsal üretiminde yaşanan sıkıntılar ve çiftçilerin market fiyatlarına karşı mücadelesi gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Tarım sektöründe yaşanan bu sıkıntıların çözümü için alınacak adımlar merakla bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.