"DERSİM 37 / 38 SÖZÜN BİTTİĞİ YERDİR"

GÜNDEM 06.05.2024 - 10:11, Güncelleme: 06.05.2024 - 10:11 538 kez okundu.
 

"DERSİM 37 / 38 SÖZÜN BİTTİĞİ YERDİR"

Dersim 37/38: Unutulmayan Acıların Ve İçten Dileklerin Dile Getirildiği Gün
Dersim Dernekleri Federasyonu'nun 4 Mayıs etkinliği, dersini unutmayanları bir araya getirdi Dersim, 37/38 yıllarında yaşanan acıların izlerini hala taşıyor. Bugünün tarihinde bir kara leke olarak yerini alan bu acılar, Dersim Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği etkinlikle bir kez daha yürekleri dağladı.1937 yılının 4 Mayıs'ında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla başlayan ve Dersim'i kan ve gözyaşıyla yıkıma uğratan "Tunceli Tenkil Harekâtı", hala belleklerde tazeliğini koruyor. Dönemin yetkililerinin sorumluluğu altında gerçekleşen bu insanlık trajedisinde, binlerce masum insanın katledilmesi, kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden sürgüne gönderilmesi ve topraklarının ateşe verilmesi gibi vahşetin boyutları, unutulmayacak bir acının izlerini bıraktı. "DERSİM ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA YAŞAYAN HERKESİN MESELESİDİR" Etkinlikte konuşan Dersim Dernekleri Federasyonu yetkilileri, Dersim'in yaşadığı bu acının sadece Dersimlilerin değil, tüm Türkiye halkının ve insanlık ailesinin meselesi olduğunu vurguladılar. Tarihi gerçekleri gözler önüne sererek, Dersim'de yaşananların unutulmaması ve haksızlıkların telafi edilmesi için mücadelelerinin devam edeceğini belirttiler. Federasyonun talepleri arasında, devlet arşivlerinin açılması, Dersim'in adının iade edilmesi, resmi olarak özür dilenmesi, sürgünlerin listesinin yayınlanması, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, dillerin ve inançların özgürlüğünün tanınması ve doğaya zarar verecek projelerin iptal edilmesi gibi maddeler yer alıyor. Dersim Dernekleri Federasyonu'nun bu etkinliği, unutulan acıların ve içten dileklerin bir kez daha dile getirildiği, adaletin ve vicdanın sesinin yükseldiği anlamlı bir buluşma oldu. Bugünü ve geleceği şekillendirmede adaletin ve hafızanın önemini bir kez daha hatırlattı.
Dersim 37/38: Unutulmayan Acıların Ve İçten Dileklerin Dile Getirildiği Gün

Dersim Dernekleri Federasyonu'nun 4 Mayıs etkinliği, dersini unutmayanları bir araya getirdi Dersim, 37/38 yıllarında yaşanan acıların izlerini hala taşıyor. Bugünün tarihinde bir kara leke olarak yerini alan bu acılar, Dersim Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği etkinlikle bir kez daha yürekleri dağladı.1937 yılının 4 Mayıs'ında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla başlayan ve Dersim'i kan ve gözyaşıyla yıkıma uğratan "Tunceli Tenkil Harekâtı", hala belleklerde tazeliğini koruyor. Dönemin yetkililerinin sorumluluğu altında gerçekleşen bu insanlık trajedisinde, binlerce masum insanın katledilmesi, kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden sürgüne gönderilmesi ve topraklarının ateşe verilmesi gibi vahşetin boyutları, unutulmayacak bir acının izlerini bıraktı.


"DERSİM ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA YAŞAYAN HERKESİN MESELESİDİR"

Etkinlikte konuşan Dersim Dernekleri Federasyonu yetkilileri, Dersim'in yaşadığı bu acının sadece Dersimlilerin değil, tüm Türkiye halkının ve insanlık ailesinin meselesi olduğunu vurguladılar. Tarihi gerçekleri gözler önüne sererek, Dersim'de yaşananların unutulmaması ve haksızlıkların telafi edilmesi için mücadelelerinin devam edeceğini belirttiler. Federasyonun talepleri arasında, devlet arşivlerinin açılması, Dersim'in adının iade edilmesi, resmi olarak özür dilenmesi, sürgünlerin listesinin yayınlanması, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, dillerin ve inançların özgürlüğünün tanınması ve doğaya zarar verecek projelerin iptal edilmesi gibi maddeler yer alıyor. Dersim Dernekleri Federasyonu'nun bu etkinliği, unutulan acıların ve içten dileklerin bir kez daha dile getirildiği, adaletin ve vicdanın sesinin yükseldiği anlamlı bir buluşma oldu. Bugünü ve geleceği şekillendirmede adaletin ve hafızanın önemini bir kez daha hatırlattı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.