Dünya Bankası'nın son raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler ne?

EKONOMİ 13.04.2024 - 14:51, Güncelleme: 13.04.2024 - 14:51 2298 kez okundu.
 

Dünya Bankası'nın son raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler ne?

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin yayımlanan son raporunda zayıflayan küresel ekonomi, Çin'deki ekonomik yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının büyüme üzerinde baskı oluşturması nedeniyle bölgede bu yıl yavaşlama öngörülüyor.
Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda ülkedeki ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 3'e düşmesi, daha sonra 2025'te yüzde 3,6 ve 2026'da yüzde 4,3'e yükselmesi bekleniyor. BBC Türkçe’de yayınlanan raporda bunun nedeninin para politikasında sıkılaştırmaya gidilmesi ve küresel ekonomik büyümenin yavaş seyretmesi olduğu belirtiliyor. Dünya Bankası, Ocak ayı tahmininde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceğini öngörmüştü. Bankanın raporunda ayrıca sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun Mayıs 2024'te zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor.   BM'ye göre Sudan'da iç savaş sonucu 'dünyanın en büyük açlık krizi' görülebilir   Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, İsrail ile ticaret kısıtlaması açıklaması: 'Yeterli miktarda yardım ulaşana kadar devam edecek'   BM Dünya Mutluluk Raporu: Finlandiya 7. kez birinci, Türkiye 98. sıraya yükseldi   Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nden Türkiye raporu: 'AYM ve AİHM kararlarının uygulanmaması anayasal düzeni zayıflatıyor' Raporda ekonomik yavaşlama ve deprem sonrası toparlanma ihtiyaçları nedeniyle, bütçe açığının 2024 yılında yüksek kalacağı tahmin ediliyor. Ancak net ihracatın katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyor. Öte yandan raporda Türkiye'de ücretlerdeki artışların 2022 ve 2023 yıllarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişimlerini aşmasıyla yoksulluğun kısa vadede azalmaya devam etmesinin beklendiği aktarılıyor. Ancak büyüme dağılımının 2020 ve 2021 yıllarında olduğu gibi devam etmesi durumunda eşitsizliğin de artacağı ve uzun vadede yoksulluğun önüne geçme çabalarının engelleneceği belirtiliyor. Bölge geneli için ne bekleniyor? Raporda Rusya ile Ukrayna'nın ekonomilerinin büyümeye dönmesi ve Orta Asya'daki güçlü toparlanma nedeniyle Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde büyümenin, 2022'deki yüzde 1,5 seviyesine kıyasla 2023 yılında yüzde 3,3'e yükseldiği belirtiliyor. Ancak büyüme hızının bu yıl yüzde 2,8'e, 2025'te ise 2,7'ye gerilemesi bekleniyor. Raporda Ukrayna'da devam eden savaşın ve 2022'de başlayan hayat pahalılığının ekonomik toparlanmayı engellemeye devam ettiği değerlendirmesi yapılıyor. Raporda ayrıca bölgede enflasyonun, büyük ölçüde küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak önemli ölçüde düştüğü belirtiliyor. Rapor, Türkiye'nin yanı sıra şu ülkeleri kapsıyor: • Orta Asya: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan • Orta Avrupa: Bulgaristan, Hırvatistan, Polonya, Romanya • Doğu Avrupa: Belarus, Moldova, Ukrayna • Rusya • Güney Kafkasya: Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan • Batı Balkanlar: Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan.
Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin yayımlanan son raporunda zayıflayan küresel ekonomi, Çin'deki ekonomik yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının büyüme üzerinde baskı oluşturması nedeniyle bölgede bu yıl yavaşlama öngörülüyor.
Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda ülkedeki ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 3'e düşmesi, daha sonra 2025'te yüzde 3,6 ve 2026'da yüzde 4,3'e yükselmesi bekleniyor.
BBC Türkçe’de yayınlanan raporda bunun nedeninin para politikasında sıkılaştırmaya gidilmesi ve küresel ekonomik büyümenin yavaş seyretmesi olduğu belirtiliyor.
Dünya Bankası, Ocak ayı tahmininde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceğini öngörmüştü.
Bankanın raporunda ayrıca sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun Mayıs 2024'te zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor.
 
BM'ye göre Sudan'da iç savaş sonucu 'dünyanın en büyük açlık krizi' görülebilir
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, İsrail ile ticaret kısıtlaması açıklaması: 'Yeterli miktarda yardım ulaşana kadar devam edecek'
 
BM Dünya Mutluluk Raporu: Finlandiya 7. kez birinci, Türkiye 98. sıraya yükseldi
 
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nden Türkiye raporu: 'AYM ve AİHM kararlarının uygulanmaması anayasal düzeni zayıflatıyor'
Raporda ekonomik yavaşlama ve deprem sonrası toparlanma ihtiyaçları nedeniyle, bütçe açığının 2024 yılında yüksek kalacağı tahmin ediliyor.
Ancak net ihracatın katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyor.
Öte yandan raporda Türkiye'de ücretlerdeki artışların 2022 ve 2023 yıllarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişimlerini aşmasıyla yoksulluğun kısa vadede azalmaya devam etmesinin beklendiği aktarılıyor.
Ancak büyüme dağılımının 2020 ve 2021 yıllarında olduğu gibi devam etmesi durumunda eşitsizliğin de artacağı ve uzun vadede yoksulluğun önüne geçme çabalarının engelleneceği belirtiliyor.
Bölge geneli için ne bekleniyor?
Raporda Rusya ile Ukrayna'nın ekonomilerinin büyümeye dönmesi ve Orta Asya'daki güçlü toparlanma nedeniyle Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde büyümenin, 2022'deki yüzde 1,5 seviyesine kıyasla 2023 yılında yüzde 3,3'e yükseldiği belirtiliyor.
Ancak büyüme hızının bu yıl yüzde 2,8'e, 2025'te ise 2,7'ye gerilemesi bekleniyor.
Raporda Ukrayna'da devam eden savaşın ve 2022'de başlayan hayat pahalılığının ekonomik toparlanmayı engellemeye devam ettiği değerlendirmesi yapılıyor.
Raporda ayrıca bölgede enflasyonun, büyük ölçüde küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak önemli ölçüde düştüğü belirtiliyor.
Rapor, Türkiye'nin yanı sıra şu ülkeleri kapsıyor:
• Orta Asya: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan
• Orta Avrupa: Bulgaristan, Hırvatistan, Polonya, Romanya
• Doğu Avrupa: Belarus, Moldova, Ukrayna
• Rusya
• Güney Kafkasya: Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan
• Batı Balkanlar: Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.