Esnaf odaları ayni ve nakdi yardım yapabilecek

GÜNDEM 10.03.2023 - 14:30, Güncelleme: 10.03.2023 - 14:30 4464+ kez okundu.
 

Esnaf odaları ayni ve nakdi yardım yapabilecek

“Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirlerin Alınması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”, ResmiGazete’de yayımlandı. Kararname, 8 Şubat 2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ilan edilen olağanüstü hal kapsamında avans ödemeleri, sanayi siciline ilişkin süreler ile esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları ve kooperatifler hakkında bazı düzenlemeler yapılmasını amaçlıyor.
  Buna göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 24. Maddesi uyarınca 11/2/2023 tarihi itibariyle kamu personeline yapılmış olan aylık ve ücret ödemeleri, ilgilerinin 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle ölümleri halinde geri alınmayacak. Öte yandan OHAL ilan edilen illerde Sanayi Sicili Kanunu’nun 2, 4 ve 5. Maddelerinde belirtilen süreler 6 Şubat’ta dahil olmak üzere bu tarihten itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle üç ay süreyle duracak. Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlayacak. Kararname’nin “esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarınca düzenlenecek belge ücretleri” başlıklı 4. Maddesi, OHAL ilan edilen illerde Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında faaliyet gösteren ve depremden zarar gören esnaf ve sanatkarlardan, olağanüstü hal süresince, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarınca düzenlenecek belgelerden, ücret alınamaz hükmünü getiriyor. “Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları ile kooperatiflerin ayni ve nakdi yardımı” başlıklı, 5. Maddesinde ise şu düzenleme yapıldı: “5362 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar odaları, birlikleri, federasyonları ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında faaliyet gösteren kooperatif ve üst kuruluşları 6/2/2023 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren olağanüstü hal süresince, olağanüstü hal ilan edilen illerde yönetim kurulunca alınacak kararla ayni veya nakdi yardım yapabilir”
“Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirlerin Alınması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”, ResmiGazete’de yayımlandı. Kararname, 8 Şubat 2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ilan edilen olağanüstü hal kapsamında avans ödemeleri, sanayi siciline ilişkin süreler ile esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları ve kooperatifler hakkında bazı düzenlemeler yapılmasını amaçlıyor.

 

Buna göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 24. Maddesi uyarınca 11/2/2023 tarihi itibariyle kamu personeline yapılmış olan aylık ve ücret ödemeleri, ilgilerinin 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle ölümleri halinde geri alınmayacak.

Öte yandan OHAL ilan edilen illerde Sanayi Sicili Kanunu’nun 2, 4 ve 5. Maddelerinde belirtilen süreler 6 Şubat’ta dahil olmak üzere bu tarihten itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle üç ay süreyle duracak. Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlayacak.

Kararname’nin “esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarınca düzenlenecek belge ücretleri” başlıklı 4. Maddesi, OHAL ilan edilen illerde Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında faaliyet gösteren ve depremden zarar gören esnaf ve sanatkarlardan, olağanüstü hal süresince, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarınca düzenlenecek belgelerden, ücret alınamaz hükmünü getiriyor.

“Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları ile kooperatiflerin ayni ve nakdi yardımı” başlıklı, 5. Maddesinde ise şu düzenleme yapıldı:

“5362 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar odaları, birlikleri, federasyonları ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında faaliyet gösteren kooperatif ve üst kuruluşları 6/2/2023 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren olağanüstü hal süresince, olağanüstü hal ilan edilen illerde yönetim kurulunca alınacak kararla ayni veya nakdi yardım yapabilir”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.