İller Bankası'na "Kontrol Fonu" parasını öde davası, pahalıya patlayabilir!

EĞİTİM 15.11.2022 - 14:19, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1795+ kez okundu.
 

İller Bankası'na "Kontrol Fonu" parasını öde davası, pahalıya patlayabilir!

İller Bankası, 11 yıldır personeline ‘kontrol fonu’ alacağını ödemiyor, dava açanlar kazanıyor. Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, İller Bankası Yönetim Kurulu’nun bu uygulamasını biran evvel denetlemesi ve hak sahibi personellere ‘Kontrol Fonu’ alacak haklarını ödetmesi gerekmektedir" dedi.
Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin, İller Bankası’nın Kontrol Fonu alacakları için 5 bin 600 dolayında personelin yarısının dava açması halinde  mahkeme masrafları ile vekâlet ücreti olarak yaklaşık 40 milyon lira ödeme yapmak zorunda kalacağını söyledi.      Türktekin, Egemen’e yaptığı açıklamada, 2011 yılında İller Bankası Olağan Genel Kurulu’nun; belediyelerin İller Bankası’ndan aldığı kredilerle yaptırdığı altyapı ve üstyapı işlerinin, banka personelince yapılan teknik kontrolleri için aldığı kontrol ücretlerinin bir bölümünün personele dağıtılması kararı aldığını bildirdi. Karara rağmen ödenmesi gereken tutarların 11 yıldan bu yana ödenmediğini anımsatan Türktekin, “Üst yönetimle sorun yaşamak istemeyen personel o dönemde dava yoluna gitmedi ancak emekli olduktan sonra bazıları yargı yoluna gitti ve dava açanlar kazandı.” hatırlatmasında bulundu.   Türktekin, “İlk derece mahkemesinde kabul edilip kazanılan davalar, istinaf edilmiş ve Kurumun istinaf başvurusu da esastan reddedilmişti. 2022 yılında Yargıtay temyiz sınırı 107 bin 90 lira olup, dava konusu tutar bunun altında kalmasına ve miktar yönünden reddedileceği bilinmesine rağmen İller Bankası Yönetimi tarafından temyize gidilerek boşu boşuna dava masrafı ödendi. Hatta Yargıtay’ın bu kararına rağmen yine ödeme yapılmadı, ilgili personel alacağını icra kanalı ile tahsil edebildi.”  Türktekin, şu an yüzlerce eski ya da halen çalışan personelin dava açmaya hazırlandığını kaydederek, "İlk derece ve İstinaf Mahkemesi’ne ödenen mahkeme masrafları hariç, sadece bir personele ödenecek dava ve icra vekâlet ücreti yaklaşık 25 bin lira tutuyor. Kesinleşmiş bu yargı kararına rağmen halen diğer personele ödeme yapılmadı. Dava açmış ya da açmak üzere olan 200 civarında da personel var” diye konuştu. Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin, şunları kaydetti:   "İller Bankası’nda Kontrol Fonundan ödeme yapılması gereken, halen çalışan (yaklaşık 2 bin 600) ve emekli personel sayısının 3000 den fazla olduğu göz önüne alınırsa, bunlardan sadece yarısının dava açması halinde bile bankanın ödemek zorunda kalacağı dava ve mahkeme masrafları ile vekâlet ücreti yaklaşık 40 milyon lirayı geçecektir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, İller Bankası Yönetim Kurulu’nun bu uygulamasını biran evvel denetlemesi ve hak sahibi personellere ‘Kontrol Fonu’ alacak haklarını ödetmesi gerekmektedir. Böylelikle, Bankaca bazı avukatlık bürolarına yüksek miktarda ödemeler yapılmak durumunda kalınmayacak ve daha fazla kamu zararına yol açılmamış olacaktır.”
İller Bankası, 11 yıldır personeline ‘kontrol fonu’ alacağını ödemiyor, dava açanlar kazanıyor. Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, İller Bankası Yönetim Kurulu’nun bu uygulamasını biran evvel denetlemesi ve hak sahibi personellere ‘Kontrol Fonu’ alacak haklarını ödetmesi gerekmektedir" dedi.

Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin, İller Bankası’nın Kontrol Fonu alacakları için 5 bin 600 dolayında personelin yarısının dava açması halinde  mahkeme masrafları ile vekâlet ücreti olarak yaklaşık 40 milyon lira ödeme yapmak zorunda kalacağını söyledi. 

 

 

Türktekin, Egemen’e yaptığı açıklamada, 2011 yılında İller Bankası Olağan Genel Kurulu’nun; belediyelerin İller Bankası’ndan aldığı kredilerle yaptırdığı altyapı ve üstyapı işlerinin, banka personelince yapılan teknik kontrolleri için aldığı kontrol ücretlerinin bir bölümünün personele dağıtılması kararı aldığını bildirdi. Karara rağmen ödenmesi gereken tutarların 11 yıldan bu yana ödenmediğini anımsatan Türktekin, “Üst yönetimle sorun yaşamak istemeyen personel o dönemde dava yoluna gitmedi ancak emekli olduktan sonra bazıları yargı yoluna gitti ve dava açanlar kazandı.” hatırlatmasında bulundu.

 

Türktekin, “İlk derece mahkemesinde kabul edilip kazanılan davalar, istinaf edilmiş ve Kurumun istinaf başvurusu da esastan reddedilmişti. 2022 yılında Yargıtay temyiz sınırı 107 bin 90 lira olup, dava konusu tutar bunun altında kalmasına ve miktar yönünden reddedileceği bilinmesine rağmen İller Bankası Yönetimi tarafından temyize gidilerek boşu boşuna dava masrafı ödendi. Hatta Yargıtay’ın bu kararına rağmen yine ödeme yapılmadı, ilgili personel alacağını icra kanalı ile tahsil edebildi.” 


Türktekin, şu an yüzlerce eski ya da halen çalışan personelin dava açmaya hazırlandığını kaydederek, "İlk derece ve İstinaf Mahkemesi’ne ödenen mahkeme masrafları hariç, sadece bir personele ödenecek dava ve icra vekâlet ücreti yaklaşık 25 bin lira tutuyor. Kesinleşmiş bu yargı kararına rağmen halen diğer personele ödeme yapılmadı. Dava açmış ya da açmak üzere olan 200 civarında da personel var” diye konuştu.


Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin, şunları kaydetti:

 

"İller Bankası’nda Kontrol Fonundan ödeme yapılması gereken, halen çalışan (yaklaşık 2 bin 600) ve emekli personel sayısının 3000 den fazla olduğu göz önüne alınırsa, bunlardan sadece yarısının dava açması halinde bile bankanın ödemek zorunda kalacağı dava ve mahkeme masrafları ile vekâlet ücreti yaklaşık 40 milyon lirayı geçecektir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, İller Bankası Yönetim Kurulu’nun bu uygulamasını biran evvel denetlemesi ve hak sahibi personellere ‘Kontrol Fonu’ alacak haklarını ödetmesi gerekmektedir. Böylelikle, Bankaca bazı avukatlık bürolarına yüksek miktarda ödemeler yapılmak durumunda kalınmayacak ve daha fazla kamu zararına yol açılmamış olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.