“TARIMSAL SULAMADA SORUNLAR DÜŞÜK PERFORMANSTAN KAYNAKLANIYOR”

GÜNDEM 03.08.2018 - 13:58, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1881+ kez okundu.
 

“TARIMSAL SULAMADA SORUNLAR DÜŞÜK PERFORMANSTAN KAYNAKLANIYOR”

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, tarımsal alanlarda sulamayla ortaya çıkan sorunların çoğunun sulama teknolojisinin doğasındaki kusurlardan değil, sulama sektöründeki düşük performans düzeyinden kaynaklandığını söyledi.
  İncefikir, yaptığı açıklamada, sürdürülebilir bir tarım sisteminde su kaynakları yönetiminin de sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çekerek, “Bunun gerçekleşmesi için ise toprak verimliliği devam ettirilirken veya daha da arttırılırken, uzun dönemli su ve tuz dengelerinin sağlanması şart” dedi. İlk uygarlıkların sulama yapılan bölgelerde geliştiğini ve sulamanın tarih boyunca kalkınmanın itici gücünü oluşturduğunun görüldüğüne vurgu yapan İncefikir, günümüzde de sulamanın rolünün devam ettiğini bildirdi.  ÜRETİMİN YÜZDE 40’I SULANAN YERLERDEN  Dünya bitkisel üretiminin yüzde 40’ının dünyanın işlenen arazisinin yüzde 20’sini kapsayan sulanan tarım alanlarından karşılandığını hatırlatan İncefikir, şunları kaydetti: “Küresel ısınmanın yarattığı sorunlar kaygıları artırmaktadır. Bu durum doğal kaynaklarının kullanımında “sürdürülebilirlik” kavramını doğurmuştur. Sürdürülebilir tarımın amacı, toplumun gıda ve lif gereksinimlerinin gelecek kuşakların kendi gereksinimlerini karşılayabilme yeteneğinden ödün vermeksizin karşılanmasıdır. Eğer bir üretim uygulaması, kendini yenileme yetisinin ötesinde bir kaynak kullanıyorsa, kaynağın kullanımı sürdürülebilir değildir. Dünyada gıda isteminin artması, tüketim deseninin değişmesi, toprak ve su kaynaklarında görülen hızlı nitelik yitimi, tarımsal sürdürülebilirliğin modern sorunlarını oluşturmaktadır. İyi bir su yönetimi için; farklı sektörlerin çatışan su kullanım talepleri bütüncül bir yaklaşımla havza bazında ele alınarak planlanmalı, su sorunlarını doğrudan ele alan topluluğun ilişkilerini yönetmek için devamlılığı olan bir süreç oluşturulmalıdır.  “HAVZA BAZLI ELE ALINMALI” Sürdürülebilir bir sulama geliştirilmesi için toprak verimliliği devam ettirilirken veya daha da arttırılırken uzun dönemli su ve tuz dengelerinin sağlanmasının gerekli olduğuna vurgu yapan İncefikir, sulu tarımda görülen sürdürülebilirlik sorunlarının kaynağının gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde farklı olduğunu anlattı. İncefikir, iyi bir su yönetimi için; farklı sektörlerin çatışan su kullanım talepleri bütüncül bir yaklaşımla havza bazında ele alınarak planlanmalı, su sorunlarını doğrudan ele alan topluluğun ilişkilerini yönetmek için devamlılığı olan bir süreç oluşturulmalıdır” diye konuştu.   SAKİNE AYHAN / 
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, tarımsal alanlarda sulamayla ortaya çıkan sorunların çoğunun sulama teknolojisinin doğasındaki kusurlardan değil, sulama sektöründeki düşük performans düzeyinden kaynaklandığını söyledi.

 



İncefikir, yaptığı açıklamada, sürdürülebilir bir tarım sisteminde su kaynakları yönetiminin de sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çekerek, “Bunun gerçekleşmesi için ise toprak verimliliği devam ettirilirken veya daha da arttırılırken, uzun dönemli su ve tuz dengelerinin sağlanması şart” dedi. İlk uygarlıkların sulama yapılan bölgelerde geliştiğini ve sulamanın tarih boyunca kalkınmanın itici gücünü oluşturduğunun görüldüğüne vurgu yapan İncefikir, günümüzde de sulamanın rolünün devam ettiğini bildirdi. 
ÜRETİMİN YÜZDE 40’I SULANAN YERLERDEN 
Dünya bitkisel üretiminin yüzde 40’ının dünyanın işlenen arazisinin yüzde 20’sini kapsayan sulanan tarım alanlarından karşılandığını hatırlatan İncefikir, şunları kaydetti: “Küresel ısınmanın yarattığı sorunlar kaygıları artırmaktadır. Bu durum doğal kaynaklarının kullanımında “sürdürülebilirlik” kavramını doğurmuştur. Sürdürülebilir tarımın amacı, toplumun gıda ve lif gereksinimlerinin gelecek kuşakların kendi gereksinimlerini karşılayabilme yeteneğinden ödün vermeksizin karşılanmasıdır. Eğer bir üretim uygulaması, kendini yenileme yetisinin ötesinde bir kaynak kullanıyorsa, kaynağın kullanımı sürdürülebilir değildir. Dünyada gıda isteminin artması, tüketim deseninin değişmesi, toprak ve su kaynaklarında görülen hızlı nitelik yitimi, tarımsal sürdürülebilirliğin modern sorunlarını oluşturmaktadır. İyi bir su yönetimi için; farklı sektörlerin çatışan su kullanım talepleri bütüncül bir yaklaşımla havza bazında ele alınarak planlanmalı, su sorunlarını doğrudan ele alan topluluğun ilişkilerini yönetmek için devamlılığı olan bir süreç oluşturulmalıdır. 
“HAVZA BAZLI ELE ALINMALI”
Sürdürülebilir bir sulama geliştirilmesi için toprak verimliliği devam ettirilirken veya daha da arttırılırken uzun dönemli su ve tuz dengelerinin sağlanmasının gerekli olduğuna vurgu yapan İncefikir, sulu tarımda görülen sürdürülebilirlik sorunlarının kaynağının gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde farklı olduğunu anlattı. İncefikir, iyi bir su yönetimi için; farklı sektörlerin çatışan su kullanım talepleri bütüncül bir yaklaşımla havza bazında ele alınarak planlanmalı, su sorunlarını doğrudan ele alan topluluğun ilişkilerini yönetmek için devamlılığı olan bir süreç oluşturulmalıdır” diye konuştu.

 

SAKİNE AYHAN / 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.