KAYYUM ATAMAK AİHS’E AYKIRI!

GÜNDEM 22.12.2020 - 16:09, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2022+ kez okundu.
 

KAYYUM ATAMAK AİHS’E AYKIRI!

STK’lar için yapılacak yeni düzenlemeye Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de tepki gösterdi.
  Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşlarından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de (ÇYDD) TBMM'ye verilen teklifle İçişleri Bakanı tarafından tüm STK’lere kayyum atanmasının önünün açılarak, Cumhurbaşkanına mal varlıklarını dondurma ve faaliyetlerini durdurma yetkisi verilmesine ilişkin düzenlenmeye tepki gösterdi.  GERİYE GİDERİZ Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ile şubelerinden yapılan rtak açıklamada, Sivil Toplum Kuruluşları’nın demokratik toplum düzeninin ve Anayasa’nın demokratik devlet ilkesinin güvencesi olduğuna dikkat çekilerek, “Sivil Toplum Kuruluşları’nın çalışmasına engel olmak toplumsal hak ve özgürlükleri geriye götürür” denildi.  ANAYASA VE DERNEKLER KANUNU VAR Anayasası’nın 33. maddesinde derneklerin kanunun öngördüğü hallerde hâkim kararıyla kapatılabileceği veya faaliyetten alıkonulacağı düzenlemesinin mevcut olduğuna dikkat çeken ÇYDD,  5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nda da derneklerin denetimine ve yaptırıma ilişkin çok sayıda düzenlemenin yer aldığını hatırlattı.   ÖRGÜTLENME HAKKI KISITLANAMAZ ÇYDD’den yapılan açıklamada şöyle denildi. “Hukuk devleti içinde yurttaşlar, yaşadıkları topluma karşı sosyal sorumluluklarını ancak demokratik kuruluşlarda örgütlenerek yerine getirebilecektir. Yurttaşların örgütlenme hakkı ve sivil toplum faaliyetlerinin kısıtlanması kabul edilemez.” HER TÜRLÜ İMKAN VAR  “Kamu erkinin elinde terörle mücadele edecek her türlü imkan ve araç zaten bulunmakta iken derneklerin yönetimlerine kayyum atanabilmesi, malvarlıklarına el konulabilmesi ve faaliyetlerinin durdurulabilmesi ülkemizin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin dernek kurma özgürlüğü ile Anayasa’nın demokratik devlet ve hukuk devleti ilkelerine aykırıdır.”
STK’lar için yapılacak yeni düzenlemeye Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de tepki gösterdi.

 

Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşlarından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de (ÇYDD) TBMM'ye verilen teklifle İçişleri Bakanı tarafından tüm STK’lere kayyum atanmasının önünün açılarak, Cumhurbaşkanına mal varlıklarını dondurma ve faaliyetlerini durdurma yetkisi verilmesine ilişkin düzenlenmeye tepki gösterdi. 
GERİYE GİDERİZ
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ile şubelerinden yapılan rtak açıklamada, Sivil Toplum Kuruluşları’nın demokratik toplum düzeninin ve Anayasa’nın demokratik devlet ilkesinin güvencesi olduğuna dikkat çekilerek, “Sivil Toplum Kuruluşları’nın çalışmasına engel olmak toplumsal hak ve özgürlükleri geriye götürür” denildi. 
ANAYASA VE DERNEKLER KANUNU VAR
Anayasası’nın 33. maddesinde derneklerin kanunun öngördüğü hallerde hâkim kararıyla kapatılabileceği veya faaliyetten alıkonulacağı düzenlemesinin mevcut olduğuna dikkat çeken ÇYDD,  5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nda da derneklerin denetimine ve yaptırıma ilişkin çok sayıda düzenlemenin yer aldığını hatırlattı.  
ÖRGÜTLENME HAKKI KISITLANAMAZ
ÇYDD’den yapılan açıklamada şöyle denildi. “Hukuk devleti içinde yurttaşlar, yaşadıkları topluma karşı sosyal sorumluluklarını ancak demokratik kuruluşlarda örgütlenerek yerine getirebilecektir. Yurttaşların örgütlenme hakkı ve sivil toplum faaliyetlerinin kısıtlanması kabul edilemez.”
HER TÜRLÜ İMKAN VAR 
“Kamu erkinin elinde terörle mücadele edecek her türlü imkan ve araç zaten bulunmakta iken derneklerin yönetimlerine kayyum atanabilmesi, malvarlıklarına el konulabilmesi ve faaliyetlerinin durdurulabilmesi ülkemizin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin dernek kurma özgürlüğü ile Anayasa’nın demokratik devlet ve hukuk devleti ilkelerine aykırıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.