MALİYE'DEN "IBAN" KULLANIMINA SIKI TAKİP

GÜNDEM 15.04.2024 - 10:55, Güncelleme: 15.04.2024 - 10:55 737 kez okundu.
 

MALİYE'DEN "IBAN" KULLANIMINA SIKI TAKİP

Maliye "IBAN" Üzerinden Ödeme Yapanları Hedef Alıyor, Ancak Esnaflar Komisyon Ücretleri ve Ödeme Süreleri Konusunda Mağdur"
Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla IBAN üzerinden ödeme kabul eden işletmelere yönelik sıkı bir denetim başlatıyor. Son dönemde yoğun bir şekilde artan IBAN üzerinden ödeme talep eden işletmelerin vergi kaçakçılığına zemin hazırladığı tespit edilerek, vergi müfettişleri tarafından titiz bir inceleme sürecine tabi tutulacaklar. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, müşterilerinden kredi kartı yerine IBAN yoluyla ödeme talep eden işletmelerin hesapları, vergi müfettişleri tarafından sürekli olarak izlenecek. Hesaplarına sürekli farklı kişilerden gelen havaleler tespit edilen işletmeler, cezalı tarhiyatlarla karşı karşıya kalacak. Özellikle son dönemde birçok işletmenin vergi kaçırmak amacıyla fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerinden IBAN yoluyla tahsilat yapmaya çalıştığı ortaya çıktı. Maliye yetkilileri, bu durumun hem KDV hem de gelir ve kurumlar vergisi yönünden vergi kaybına neden olduğunu belirtiyorlar. "KOMİSYON ÜCRETLERİ VE ÖDEME SÜRELERİ DÜZENLENMELİ" Ancak, esnafın da bankaların kredi kartı komisyon ücretleri ve geri ödeme süreleri konusunda mağdur olduğu ifade ediliyor. Esnaflar, bankalardan alacakları geri ödemenin 45 gün sonra olması durumunda sattıkları ürünün yerine yenisi konulamayacağını belirterek, kredi kartı faiz oranları ve pos komisyon oranlarının standardize edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca, IBAN üzerinden yapılan ödemelerin yasa dışı faaliyetlerde kullanılma riskine de dikkat çekiliyor. Maliye yetkilileri, vatandaşları uyararak, alınan mal veya hizmet karşılığında fatura veya fiş alınmadığı zaman tüketici şikayetlerine dayanak oluşturacak bir belgenin olmayacağına dikkat çekiyorlar.Son dönemde özellikle küçük esnafın, hizmet sektöründe stok problemi bulunmadığı için müşterileri IBAN yoluyla ödemeye yönlendirdiği belirtiliyor. Kaynaklar, bu durumun yaygın olduğunu ve sıkı denetimlerin gerekli olduğunu vurguluyorlar.
Maliye "IBAN" Üzerinden Ödeme Yapanları Hedef Alıyor, Ancak Esnaflar Komisyon Ücretleri ve Ödeme Süreleri Konusunda Mağdur"

Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla IBAN üzerinden ödeme kabul eden işletmelere yönelik sıkı bir denetim başlatıyor. Son dönemde yoğun bir şekilde artan IBAN üzerinden ödeme talep eden işletmelerin vergi kaçakçılığına zemin hazırladığı tespit edilerek, vergi müfettişleri tarafından titiz bir inceleme sürecine tabi tutulacaklar. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, müşterilerinden kredi kartı yerine IBAN yoluyla ödeme talep eden işletmelerin hesapları, vergi müfettişleri tarafından sürekli olarak izlenecek. Hesaplarına sürekli farklı kişilerden gelen havaleler tespit edilen işletmeler, cezalı tarhiyatlarla karşı karşıya kalacak. Özellikle son dönemde birçok işletmenin vergi kaçırmak amacıyla fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerinden IBAN yoluyla tahsilat yapmaya çalıştığı ortaya çıktı. Maliye yetkilileri, bu durumun hem KDV hem de gelir ve kurumlar vergisi yönünden vergi kaybına neden olduğunu belirtiyorlar.

"KOMİSYON ÜCRETLERİ VE ÖDEME SÜRELERİ DÜZENLENMELİ"

Ancak, esnafın da bankaların kredi kartı komisyon ücretleri ve geri ödeme süreleri konusunda mağdur olduğu ifade ediliyor. Esnaflar, bankalardan alacakları geri ödemenin 45 gün sonra olması durumunda sattıkları ürünün yerine yenisi konulamayacağını belirterek, kredi kartı faiz oranları ve pos komisyon oranlarının standardize edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca, IBAN üzerinden yapılan ödemelerin yasa dışı faaliyetlerde kullanılma riskine de dikkat çekiliyor. Maliye yetkilileri, vatandaşları uyararak, alınan mal veya hizmet karşılığında fatura veya fiş alınmadığı zaman tüketici şikayetlerine dayanak oluşturacak bir belgenin olmayacağına dikkat çekiyorlar.Son dönemde özellikle küçük esnafın, hizmet sektöründe stok problemi bulunmadığı için müşterileri IBAN yoluyla ödemeye yönlendirdiği belirtiliyor. Kaynaklar, bu durumun yaygın olduğunu ve sıkı denetimlerin gerekli olduğunu vurguluyorlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.