"NİSAN'DAN SONRA SOLUK ALMAK ZORLAŞACAK"

EKONOMİ 26.03.2024 - 16:13, Güncelleme: 26.03.2024 - 17:23 2517+ kez okundu.
 

"NİSAN'DAN SONRA SOLUK ALMAK ZORLAŞACAK"

Seçim Rüzgarı Sonrası Ekonomik Nefes Daralması: 'Haneler Zorlu Bir Döneme Giriyor"
Merkez Bankası'nın faiz artışlarıyla birlikte ekonomide sert bir dengelenme süreci yaşanıyor. Bankaların mevduat ve kredi faizlerini rekor seviyelere çıkarmasıyla birlikte, vatandaşların ve işletmelerin soluk alması giderek güçleşiyor. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Nisan ayından itibaren haneler, soluk alamaz hale gelecek" ifadeleriyle ekonominin kritik dönemeceğine dikkat çekiyor. Son verilere göre, kredi faizlerindeki yükseliş dikkat çekici. Ticari kredi faizleri yüzde 55,76'dan yüzde 58,5'e, ihtiyaç kredisi faizleri ise yüzde 63,36'dan yüzde 76'ya yükseldi. Ortalama olarak, ihtiyaç kredilerine kredili mevduat hesapları da dahil edildiğinde faiz oranı yüzde 68'e ulaştı. "ASIL ETKİ SEÇİM SONRASI GÖRÜLECEK" Özellikle dar gelirli kesim için geri ödemeler neredeyse imkânsız hale gelirken, 100 bin TL ihtiyaç kredisinin 12 aylık geri ödeme tutarı ortalama 30 bin TL'den fazla artış göstererek 150 bin TL'yi aşmış durumda. Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, "Sürpriz faiz artışının ilk etkisini döviz rezervlerindeki erimenin durmasıyla hemen gördük. Ancak asıl etkinin seçim sonrası hissedileceğini belirtiyor. Sıkı para politikasının en azından 2-3 yıl sürmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Gelinen noktada, ekonomide sıkıntılı bir döneme girildiği ve vatandaşların mali disiplinle beraber kritik bir sürece girdiği aşikâr.
Seçim Rüzgarı Sonrası Ekonomik Nefes Daralması: 'Haneler Zorlu Bir Döneme Giriyor"

Merkez Bankası'nın faiz artışlarıyla birlikte ekonomide sert bir dengelenme süreci yaşanıyor. Bankaların mevduat ve kredi faizlerini rekor seviyelere çıkarmasıyla birlikte, vatandaşların ve işletmelerin soluk alması giderek güçleşiyor. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Nisan ayından itibaren haneler, soluk alamaz hale gelecek" ifadeleriyle ekonominin kritik dönemeceğine dikkat çekiyor. Son verilere göre, kredi faizlerindeki yükseliş dikkat çekici. Ticari kredi faizleri yüzde 55,76'dan yüzde 58,5'e, ihtiyaç kredisi faizleri ise yüzde 63,36'dan yüzde 76'ya yükseldi. Ortalama olarak, ihtiyaç kredilerine kredili mevduat hesapları da dahil edildiğinde faiz oranı yüzde 68'e ulaştı.

"ASIL ETKİ SEÇİM SONRASI GÖRÜLECEK"

Özellikle dar gelirli kesim için geri ödemeler neredeyse imkânsız hale gelirken, 100 bin TL ihtiyaç kredisinin 12 aylık geri ödeme tutarı ortalama 30 bin TL'den fazla artış göstererek 150 bin TL'yi aşmış durumda. Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, "Sürpriz faiz artışının ilk etkisini döviz rezervlerindeki erimenin durmasıyla hemen gördük. Ancak asıl etkinin seçim sonrası hissedileceğini belirtiyor. Sıkı para politikasının en azından 2-3 yıl sürmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Gelinen noktada, ekonomide sıkıntılı bir döneme girildiği ve vatandaşların mali disiplinle beraber kritik bir sürece girdiği aşikâr.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.