TÜRKİYE'DE EMEKLİ AYLIKLARI AVRUPA'NIN ALTIDA BİRİ

GÜNDEM 25.03.2024 - 10:05, Güncelleme: 25.03.2024 - 10:05 1012+ kez okundu.
 

TÜRKİYE'DE EMEKLİ AYLIKLARI AVRUPA'NIN ALTIDA BİRİ

DİSK Emekli Raporu: "Türkiye'deki Emeklilerin Durumu İçler Acısı! "
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul'un Şişli ilçesinde önemli bir basın açıklaması düzenledi. Emeklilikte insanca yaşamanın bir hak olduğunu vurgulayan DİSK, emeklilerin taleplerini cesurca dile getirdi.Basın açıklamasında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yıllarca emek veren ve prim ödeyen emeklilerin insanca bir yaşam sürmesinin ülkenin yöneticilerinin görevi ve sorumluluğu olduğunu ifade etti. Katılımcılar arasında sendika yöneticileri, işçiler ve emekliler yer aldı. Emeklilerin talepleri arasında aylıkların enflasyona değil milli gelire endekslenmesi, bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılması ve emekli aylıkları arasındaki farklılıkların giderilmesi öne çıktı.DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz'un konuşmasında ise, emeklilere yönelik yapılan politikaların eleştirisi yapıldı. Yavuz, "Emeklilere kaynak yok" diyenlerin her seçim döneminde oy kaynağı olarak gördüğünü belirtti ve emeklilerin yoksullukla mücadele ettiğini vurguladı. EMEKLİ SİSTEMİ ADALETSİZLİKLERLE DOLU  Basın açıklamasında ayrıca DİSK-AR'ın hazırladığı "Emeklilerin Durumu" raporu da paylaşıldı. Rapor, Türkiye'deki emekli aylıklarının diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğunu ve emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukların detaylarına yer verdi.Raporda öne çıkan çarpıcı verilere göre: Türkiye'deki ortalama emekli aylığı merkez Avrupa ülkelerinin 6’da biri düzeyinde: Ortalama emekli aylığı İspanya ve Fransa’da 1400, Almanya ve İtalya’da 1500, Belçika’da 1700, Hollanda’da 2000 avronun üzerinde iken Türkiye’de sadece 237 avro.Türkiye’de emekli aylıkları 2012 ve 2021 arasında avro cinsinden yüzde 33,6 oranında azaldı.Türkiye’de emekli aylıklarına ayrılan kaynak Avrupa’da ayrılan kaynağın yarısından bile az: Emekli ödemelerinin GSYH’ye oranı 27 AB ülkesinde ortalama yüzde 9,5 iken Türkiye’de sadece yüzde 4,1. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emeklilikte insanca yaşamanın bir hak olduğunu vurgulayarak, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukların iktidarın politik tercihlerinden kaynaklandığını belirtti.
DİSK Emekli Raporu: "Türkiye'deki Emeklilerin Durumu İçler Acısı! "

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul'un Şişli ilçesinde önemli bir basın açıklaması düzenledi. Emeklilikte insanca yaşamanın bir hak olduğunu vurgulayan DİSK, emeklilerin taleplerini cesurca dile getirdi.Basın açıklamasında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yıllarca emek veren ve prim ödeyen emeklilerin insanca bir yaşam sürmesinin ülkenin yöneticilerinin görevi ve sorumluluğu olduğunu ifade etti. Katılımcılar arasında sendika yöneticileri, işçiler ve emekliler yer aldı. Emeklilerin talepleri arasında aylıkların enflasyona değil milli gelire endekslenmesi, bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılması ve emekli aylıkları arasındaki farklılıkların giderilmesi öne çıktı.DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz'un konuşmasında ise, emeklilere yönelik yapılan politikaların eleştirisi yapıldı. Yavuz, "Emeklilere kaynak yok" diyenlerin her seçim döneminde oy kaynağı olarak gördüğünü belirtti ve emeklilerin yoksullukla mücadele ettiğini vurguladı.

EMEKLİ SİSTEMİ ADALETSİZLİKLERLE DOLU

 Basın açıklamasında ayrıca DİSK-AR'ın hazırladığı "Emeklilerin Durumu" raporu da paylaşıldı. Rapor, Türkiye'deki emekli aylıklarının diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğunu ve emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukların detaylarına yer verdi.Raporda öne çıkan çarpıcı verilere göre: Türkiye'deki ortalama emekli aylığı merkez Avrupa ülkelerinin 6’da biri düzeyinde: Ortalama emekli aylığı İspanya ve Fransa’da 1400, Almanya ve İtalya’da 1500, Belçika’da 1700, Hollanda’da 2000 avronun üzerinde iken Türkiye’de sadece 237 avro.Türkiye’de emekli aylıkları 2012 ve 2021 arasında avro cinsinden yüzde 33,6 oranında azaldı.Türkiye’de emekli aylıklarına ayrılan kaynak Avrupa’da ayrılan kaynağın yarısından bile az: Emekli ödemelerinin GSYH’ye oranı 27 AB ülkesinde ortalama yüzde 9,5 iken Türkiye’de sadece yüzde 4,1. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emeklilikte insanca yaşamanın bir hak olduğunu vurgulayarak, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukların iktidarın politik tercihlerinden kaynaklandığını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.