Hizmet alımlarında fiyat farkı uygulanacak

GÜNDEM 07.03.2023 - 15:22, Güncelleme: 07.03.2023 - 15:22 2897+ kez okundu.
 

Hizmet alımlarında fiyat farkı uygulanacak

“4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar”, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. ResmiGazete’de yayımlandıktan 10 gün sonra yürürlüğe girecek Cumhurbaşkanı Kararı, 27 Haziran 2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan aynı kanunun birinci, ikinci, üçüncü ve onbirinci fıkralarında değişikliği öngörürken; onikinci fıkrasını ise yürürlükten kaldırıyor.
Buna göre, sözkonusu esaslara tabi hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı uygulanabilmesi için söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde fiyat farkı hesaplanmasının belirtilmiş olması şartı getiriliyor. Bu doğrultuda, sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunlu tutuldu. Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan hizmet alımlarında; İhale dökümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, sadece 6. Maddeye göre veya idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilecek. Diğer hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye de yer verilecek. Öte yandan sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin usul ve esaslarda sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamayacak. Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, fiyat farkı uygulanan işlerde, zorunlu nedenler dışında, hakedişlerin uygulama ayını takip eden ay içerisinde ve uygulama ayına ait endeksler/fiyatlar belli olduktan sonra düzenlenmesi esas olarak alındı. Buna göre, uygulama ayına ait endeksler/fiyatlar belli olmadan hakedişin düzenlendiği hallerde, fiyat farkı hesabı hakedişle birlikte yapılmayacak ve uygulama ayına ait endeksler belli olduktan sonra ayrıca hesaplanacak. Diğer yandan puan birimi üzerinden sözleşmeye bağlanan teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında, 5. Madde hükümleri uygulanmaksızın, ilgili hizmetin uygulama ayındaki puanı ile ihale tarihindeki puanı arasındaki farktan kaynaklanan fiyat değişimleri, fiyat farkı olarak ödenecek veya kesilecek. Ancak Sağlık Uygulama Tebliğinde ödemeye esas olarak belirlenen katsayının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimkleri için ayrıca fiyat farkı da hesaplanmayacak. Bu hizmet alımlarında ihale dökümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağının düzenlenmesi halinde 6. Maddeye göre ayrıca fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilecek.  
“4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar”, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. ResmiGazete’de yayımlandıktan 10 gün sonra yürürlüğe girecek Cumhurbaşkanı Kararı, 27 Haziran 2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan aynı kanunun birinci, ikinci, üçüncü ve onbirinci fıkralarında değişikliği öngörürken; onikinci fıkrasını ise yürürlükten kaldırıyor.

Buna göre, sözkonusu esaslara tabi hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı uygulanabilmesi için söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde fiyat farkı hesaplanmasının belirtilmiş olması şartı getiriliyor. Bu doğrultuda, sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunlu tutuldu.

Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan hizmet alımlarında;

İhale dökümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, sadece 6. Maddeye göre veya idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilecek. Diğer hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye de yer verilecek. Öte yandan sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin usul ve esaslarda sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamayacak.

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, fiyat farkı uygulanan işlerde, zorunlu nedenler dışında, hakedişlerin uygulama ayını takip eden ay içerisinde ve uygulama ayına ait endeksler/fiyatlar belli olduktan sonra düzenlenmesi esas olarak alındı. Buna göre, uygulama ayına ait endeksler/fiyatlar belli olmadan hakedişin düzenlendiği hallerde, fiyat farkı hesabı hakedişle birlikte yapılmayacak ve uygulama ayına ait endeksler belli olduktan sonra ayrıca hesaplanacak.

Diğer yandan puan birimi üzerinden sözleşmeye bağlanan teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında, 5. Madde hükümleri uygulanmaksızın, ilgili hizmetin uygulama ayındaki puanı ile ihale tarihindeki puanı arasındaki farktan kaynaklanan fiyat değişimleri, fiyat farkı olarak ödenecek veya kesilecek. Ancak Sağlık Uygulama Tebliğinde ödemeye esas olarak belirlenen katsayının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimkleri için ayrıca fiyat farkı da hesaplanmayacak. Bu hizmet alımlarında ihale dökümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağının düzenlenmesi halinde 6. Maddeye göre ayrıca fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilecek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.