Başkanı ağlatan anma

GÜNDEM 07.07.2019 - 17:43, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2143+ kez okundu.
 

Başkanı ağlatan anma

Alevi Kültür Derneği Toroslar Cemevi’nde Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler için, yapılan anma etkinliği duygusal anlar yaşattı. Etkinlik, sanatçı Gürsel Fırat ve Berrin Yelekçi Yüzereroğulu’nun “Halk ile Derviş”  adlı oyunuyla sona erdi. Onlarca oyuncu ile birlikte 40 kişilik halk korosu da etkinlikte sahne aldı. BAŞKAN YILMAZ DA KATILDI Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden 33 kişi katliamın 26. yıldönümü dolayısıyla yurdun dört bir yanında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Mersin’de AKD Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli öncülüğündeki anmaya Toroslar Belediye Başkanı Atsız Avşın Yılmaz da katıldı. GÖZYAŞLARINI TUTAMADI Yılmaz, “Bu bir kara lekedir.  Bu emperyalistlerin oyunuydu. Emperyalistler, birlik ve beraberliğimize hep çomak sokmak istedi. Sizlerin her şeye rağmen, Atatürk sevgisi taşıyan, onun yolunda yürüyen, kardeşliği, birliği bütünlüğü ortaya koymanız beni duygulandırdı” dedi. Başkan Yılmaz, konuşmasını gözyaşları içinde tamamladı. BAŞBAĞLAR KATLİAMI DA UNUTULMADI Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli ise “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” sloganları ile başlayıp katliamla biten saldırıda sadece insanlığın değil, hukuk devleti anlayışı,  çağdaş uygarlığın değer yargıları ve  cumhuriyetin temel ilkelerinin de yandığını söyledi. Değerli, katliamın emperyalizmin bir oyunu olduğunu belirterek, Başbağlar katliamında öldürülenleri de andı. Etkinlikte, merhum Onat Kutlar’ın Sivas katliamı üzerine yazdığı bir mektup da okundu. İşte o mektuptan bazı satırlar: “Sen ne müslümansın ne de Sivaslı. Sen insan bile değilsin. Gözü dönmüş bir katil, bir yaratıksın. Sen, yüreği insan ve yurt sevgisi ile çarpan, tüm yaşamını ulusal edebiyatın en güzel eserlerini incelemeye, araştırmaya, değerlendirmeye adamış, kırk yıllık dostum o değerli yazar Asım Bezirci‘yi yakmadın. Sen,”Baza, baza! Çi hest-ü baza!“, “Gel, gel! Kim olursan ol gene gel! ıster Kafir ol ister putperest gene gel! Bizim dergahımız umutsuzluk dergahı değildir!…” diyen kutbu, Hazret-i Mevlana‘yı yaktın. Sen nasıl müslüman olabilirsin? Yaktığın, göz göre göre, sırıtarak ve alkışlayarak yaktığın o mazlum yiğit, dürüst arkadaşım, o büyük cura ustası, halk ozanı, Sivaslı Nesimi Çimen değildi.Sen, bir toz tanesinde alemleri gören, yüce Tanrı'nın bir sureti iken senin gibi biri marifeti ile derisi yüzülerek aslına dönen Seyyit Nesimi‘yi bir kez daha yaktın. Sen nasıl Sivaslısın? Sen, ‘Kavaklar’ şiirinin dizeleri, Sezen‘in sesiyle dalga dalga tüm Anadolu’ ya yayılan; yıllarını inanılmaz bir özveri güzelliği ile Anadolu kentlerinde öğrencilerine adayan, Türkçenin en iyi çağdaş ozanlarından Metin Altıok‘u vahşice yaktığını sanıyorsun. Ey zavallı gafil hayvan, yaktığın Yunus‘tur...’ Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil/ Yetmiş iki millet dahi, elin yüzün yumaz değil…”diye yüzlerce yıl öncesinden seslenen Yunus Emre‘yi yaktın.

Alevi Kültür Derneği Toroslar Cemevi’nde Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler için, yapılan anma etkinliği duygusal anlar yaşattı. Etkinlik, sanatçı Gürsel Fırat ve Berrin Yelekçi Yüzereroğulu’nun “Halk ile Derviş”  adlı oyunuyla sona erdi. Onlarca oyuncu ile birlikte 40 kişilik halk korosu da etkinlikte sahne aldı.

BAŞKAN YILMAZ DA KATILDI

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden 33 kişi katliamın 26. yıldönümü dolayısıyla yurdun dört bir yanında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Mersin’de AKD Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli öncülüğündeki anmaya Toroslar Belediye Başkanı Atsız Avşın Yılmaz da katıldı.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Yılmaz, “Bu bir kara lekedir.  Bu emperyalistlerin oyunuydu. Emperyalistler, birlik ve beraberliğimize hep çomak sokmak istedi. Sizlerin her şeye rağmen, Atatürk sevgisi taşıyan, onun yolunda yürüyen, kardeşliği, birliği bütünlüğü ortaya koymanız beni duygulandırdı” dedi. Başkan Yılmaz, konuşmasını gözyaşları içinde tamamladı.

BAŞBAĞLAR KATLİAMI DA UNUTULMADI

Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli ise “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” sloganları ile başlayıp katliamla biten saldırıda sadece insanlığın değil, hukuk devleti anlayışı,  çağdaş uygarlığın değer yargıları ve  cumhuriyetin temel ilkelerinin de yandığını söyledi. Değerli, katliamın emperyalizmin bir oyunu olduğunu belirterek, Başbağlar katliamında öldürülenleri de andı.

Etkinlikte, merhum Onat Kutlar’ın Sivas katliamı üzerine yazdığı bir mektup da okundu. İşte o mektuptan bazı satırlar:


“Sen ne müslümansın ne de Sivaslı. Sen insan bile değilsin. Gözü dönmüş bir katil, bir yaratıksın. Sen, yüreği insan ve yurt sevgisi ile çarpan, tüm yaşamını ulusal edebiyatın en güzel eserlerini incelemeye, araştırmaya, değerlendirmeye adamış, kırk yıllık dostum o değerli yazar Asım Bezirci‘yi yakmadın. Sen,”Baza, baza! Çi hest-ü baza!“, “Gel, gel! Kim olursan ol gene gel! ıster Kafir ol ister putperest gene gel! Bizim dergahımız umutsuzluk dergahı değildir!…” diyen kutbu, Hazret-i Mevlana‘yı yaktın.
Sen nasıl müslüman olabilirsin? Yaktığın, göz göre göre, sırıtarak ve alkışlayarak yaktığın o mazlum yiğit, dürüst arkadaşım, o büyük cura ustası, halk ozanı, Sivaslı Nesimi Çimen değildi.Sen, bir toz tanesinde alemleri gören, yüce Tanrı'nın bir sureti iken senin gibi biri marifeti ile derisi yüzülerek aslına dönen Seyyit Nesimi‘yi bir kez daha yaktın.
Sen nasıl Sivaslısın? Sen, ‘Kavaklar’ şiirinin dizeleri, Sezen‘in sesiyle dalga dalga tüm Anadolu’ ya yayılan; yıllarını inanılmaz bir özveri güzelliği ile Anadolu kentlerinde öğrencilerine adayan, Türkçenin en iyi çağdaş ozanlarından Metin Altıok‘u vahşice yaktığını sanıyorsun. Ey zavallı gafil hayvan, yaktığın Yunus‘tur...’ Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil/ Yetmiş iki millet dahi, elin yüzün yumaz değil…”diye yüzlerce yıl öncesinden seslenen Yunus Emre‘yi yaktın.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.