KONAKLAMA VERGİSİ NEDEN YERELE AKTARILMIYOR?

GÜNDEM 22.06.2023 - 10:55, Güncelleme: 22.06.2023 - 10:55 4278+ kez okundu.
 

KONAKLAMA VERGİSİ NEDEN YERELE AKTARILMIYOR?

Yaz aylarında turizm hareketlenirken DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, konaklama tesisinde geceleyen vatandaşların ödediği yüzde 2’lik konaklama vergisini TBMM gündemine taşıdı.
Mevcut işleyişe göre bir konaklama tesisinde 10 bin TL değerinde hizmet satın alan bir vatandaş bu hizmet karşılığında 10 bin 200 TL ödüyor. Alınan vergi genel bütçeye aktarılıyor.   Konuyla ilgili soru önergesi veren Ösen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a konaklama vergisinden elde edilen gelirin neden yerel idarelere aktarılmadığını sordu. Farklı kapasitedeki tesislerin aynı vergi oranına tabi kılınmasına da dikkat çeken Ösen’in önergesinde şu ifadeler yer aldı:   Gelirler neden yerele aktarılmıyor? -Konaklama tesislerinin kanalizasyon, su, yeşil alan, ulaşım ve toplu taşıma, otopark, ilaçlama, alt yapı, katı atık ve çöp gibi hizmetlerini belediyeler ve il özel idareleri sağlarken konaklama vergisinden elde edilecek gelir neden belediye ya da il özel idarelerin bütçelerine yerine Genel Bütçeye aktarılmaktadır?   -Konaklama tesislerinin mali yükünü çeken belediye ve il özel idarelerine vergilendirmeden pay aktarılacak mıdır? Aktarılacaksa ne kadardır? Aktarılacak payların dağıtım takvimi hangi koşullara göre şekillenecektir?   -Genel bütçeye aktarılan konaklama vergisi gelirlerinin yerel idarelerle paylaşılmaması durumunda gelirler, hangi amaçlarla ve ne şekilde kullanılacaktır?   Antalya’daki otel ile Yozgat’taki pansiyonun kamuya yükü eşit mi? -Vergilendirmede konaklama tesisleri neden türü, sınıfı, niteliği, bulunduğu bölge bakımından sınıflandırılmamış ve aynı oranda vergiye tabi tutulmuştur? Her şey dahil/ultra her şey dahil gibi tesislerle, pansiyon tipi küçük tesislerin ya da kamping alanlarında konaklamanın kamuya yükleri aynı oranda mıdır? Bu uygulama, vergilendirmede adalet ilkesine uygun mudur?   -Konaklama vergisi, neden iller ya da bölgelere göre sınıflandırılmamış ve kademeli şekilde vergilendirilmemiştir? Örneğin Antalya ilinde bulunan bir otel ile Yozgat ilinde hizmet veren bir pansiyonun konaklama kapasitesi aynı mıdır ve kamuya yükleri eşit midir?   Yazın Erzurum’da vergiyi düşürmek teşvik ettirmez mi? -Konaklama vergisi neden konaklama zamanına göre sınıflandırılmamıştır? Ülkemizde mevsime bağlı yapılan turizm etkinlikleri, konaklamanın yoğunluğunu değiştirmektedir. Örneğin Erzurum’da yazın vergi oranının düşürülüp kışın yükseltilmesi, mevsim dışı konaklamayı teşvik ettirici bir faktör değil midir?   İş seyahatleri neden vergilendiriliyor? -İş seyahatleri nedeniyle yapılan konaklamalar, neden vergilendirme kapsamına sokulmuştur? Zorunlu olduğu bilinen bu seyahatlerde vatandaşların vergilendirilmesi adaletli midir?
Yaz aylarında turizm hareketlenirken DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, konaklama tesisinde geceleyen vatandaşların ödediği yüzde 2’lik konaklama vergisini TBMM gündemine taşıdı.

Mevcut işleyişe göre bir konaklama tesisinde 10 bin TL değerinde hizmet satın alan bir vatandaş bu hizmet karşılığında 10 bin 200 TL ödüyor. Alınan vergi genel bütçeye aktarılıyor.

 

Konuyla ilgili soru önergesi veren Ösen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a konaklama vergisinden elde edilen gelirin neden yerel idarelere aktarılmadığını sordu. Farklı kapasitedeki tesislerin aynı vergi oranına tabi kılınmasına da dikkat çeken Ösen’in önergesinde şu ifadeler yer aldı:

 

Gelirler neden yerele aktarılmıyor?

-Konaklama tesislerinin kanalizasyon, su, yeşil alan, ulaşım ve toplu taşıma, otopark, ilaçlama, alt yapı, katı atık ve çöp gibi hizmetlerini belediyeler ve il özel idareleri sağlarken konaklama vergisinden elde edilecek gelir neden belediye ya da il özel idarelerin bütçelerine yerine Genel Bütçeye aktarılmaktadır?

 

-Konaklama tesislerinin mali yükünü çeken belediye ve il özel idarelerine vergilendirmeden pay aktarılacak mıdır? Aktarılacaksa ne kadardır? Aktarılacak payların dağıtım takvimi hangi koşullara göre şekillenecektir?

 

-Genel bütçeye aktarılan konaklama vergisi gelirlerinin yerel idarelerle paylaşılmaması durumunda gelirler, hangi amaçlarla ve ne şekilde kullanılacaktır?

 

Antalya’daki otel ile Yozgat’taki pansiyonun kamuya yükü eşit mi?

-Vergilendirmede konaklama tesisleri neden türü, sınıfı, niteliği, bulunduğu bölge bakımından sınıflandırılmamış ve aynı oranda vergiye tabi tutulmuştur? Her şey dahil/ultra her şey dahil gibi tesislerle, pansiyon tipi küçük tesislerin ya da kamping alanlarında konaklamanın kamuya yükleri aynı oranda mıdır? Bu uygulama, vergilendirmede adalet ilkesine uygun mudur?

 

-Konaklama vergisi, neden iller ya da bölgelere göre sınıflandırılmamış ve kademeli şekilde vergilendirilmemiştir? Örneğin Antalya ilinde bulunan bir otel ile Yozgat ilinde hizmet veren bir pansiyonun konaklama kapasitesi aynı mıdır ve kamuya yükleri eşit midir?

 

Yazın Erzurum’da vergiyi düşürmek teşvik ettirmez mi?

-Konaklama vergisi neden konaklama zamanına göre sınıflandırılmamıştır? Ülkemizde mevsime bağlı yapılan turizm etkinlikleri, konaklamanın yoğunluğunu değiştirmektedir. Örneğin Erzurum’da yazın vergi oranının düşürülüp kışın yükseltilmesi, mevsim dışı konaklamayı teşvik ettirici bir faktör değil midir?

 

İş seyahatleri neden vergilendiriliyor?

-İş seyahatleri nedeniyle yapılan konaklamalar, neden vergilendirme kapsamına sokulmuştur? Zorunlu olduğu bilinen bu seyahatlerde vatandaşların vergilendirilmesi adaletli midir?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.