ADANA’DA HAVA KİRLİLİĞİ TEHLİKELİ BOYUTTA

GÜNDEM 22.01.2024 - 15:24, Güncelleme: 22.01.2024 - 15:24 2312+ kez okundu.
 

ADANA’DA HAVA KİRLİLİĞİ TEHLİKELİ BOYUTTA

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, Adana’da son günlerde artan hava kirliliğine dikkat çekerek, uyarılarda bulundu.
 Orhan; “İlimizde soğuk kış günlerinin yaşanmaya başlaması ile birlikte ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin hâkim olduğunu görüyoruz. Adana’da hala doğalgaz hattının iletilmediği mahalleler bulunmaktadır. Vatandaşlar ekonomik sıkıntı dolayısı ile kömür, odun veya kanserojen olabilecek daha tehlikeli atıkları yakarak ısınma ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Özellikle sınır aşımlarının görüldüğü Turhan Cemal Beriker, Seyhan ve Yakapınar Ölçüm İstasyonların ‘da, Cuma Günü (19.01.2024) ve aynı haftanın Pazartesi Günü (15.01.2024 tarihinde) sınır aşımlarının yoğun olduğu görülmektedir. İnsanlarımız diğer yıllara kıyasla her kış daha da yorgun bir şekilde hava kirliliği ile savaşmak zorunda kalıyor. Özellikle solunum yolu ve birçok hastalıklar bağışıklık sisteminin düşük olmasını kolluyor” dedi.  AKŞAM SAATLERİNDE YÜKSEK KİRLİLİK YAŞANIYOR Hava kirliliğinin uzun süre şehrin üstünde tabaka gibi kaldığını dile getiren Orhan, insanların bazı bölgelerde evlerini havalandırmak için pencere dahi açamadıklarını kaydetti. Orhan; “İnsanların işten çıkıp eve gittiği, evde olduğu saat 19.00-20.00 zaman diliminden sonra kirlilik yükünün artış gösterdiği, özellikle gece 22.00-02.00 saatleri arasında en yüksek kirliliğin yaşandığı tespit edilmiştir. Adana’da yaşanan bir hava kirliliği olayında, coğrafi pozisyonu nedeniyle uzun süre şehrin üstünde tabaka halinde kalmaktadır. İlimizde kışın kirlilik oranının ciddi oranda artması ısınmadan kaynaklı meydana gelmektedir. Ekonomik sıkıntıların etkisi devam ettiği sürece Adana ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin etkisinde kalmaya devam edecektir. Doğalgaz hattının iletilmediği merkez ilçelerimizin ekonomik sıkıntıları da göz önünde bulundurarak, bu konuyla ilgili hızlı bir şekilde çalışma planı oluşturulmalıdır. Alternatif seçenekler üzerine yoğunlaşmalıdır” diye konuştu.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, Adana’da son günlerde artan hava kirliliğine dikkat çekerek, uyarılarda bulundu.


 Orhan; “İlimizde soğuk kış günlerinin yaşanmaya başlaması ile birlikte ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin hâkim olduğunu görüyoruz. Adana’da hala doğalgaz hattının iletilmediği mahalleler bulunmaktadır. Vatandaşlar ekonomik sıkıntı dolayısı ile kömür, odun veya kanserojen olabilecek daha tehlikeli atıkları yakarak ısınma ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Özellikle sınır aşımlarının görüldüğü Turhan Cemal Beriker, Seyhan ve Yakapınar Ölçüm İstasyonların ‘da, Cuma Günü (19.01.2024) ve aynı haftanın Pazartesi Günü (15.01.2024 tarihinde) sınır aşımlarının yoğun olduğu görülmektedir. İnsanlarımız diğer yıllara kıyasla her kış daha da yorgun bir şekilde hava kirliliği ile savaşmak zorunda kalıyor. Özellikle solunum yolu ve birçok hastalıklar bağışıklık sisteminin düşük olmasını kolluyor” dedi. 
AKŞAM SAATLERİNDE YÜKSEK KİRLİLİK YAŞANIYOR
Hava kirliliğinin uzun süre şehrin üstünde tabaka gibi kaldığını dile getiren Orhan, insanların bazı bölgelerde evlerini havalandırmak için pencere dahi açamadıklarını kaydetti. Orhan; “İnsanların işten çıkıp eve gittiği, evde olduğu saat 19.00-20.00 zaman diliminden sonra kirlilik yükünün artış gösterdiği, özellikle gece 22.00-02.00 saatleri arasında en yüksek kirliliğin yaşandığı tespit edilmiştir. Adana’da yaşanan bir hava kirliliği olayında, coğrafi pozisyonu nedeniyle uzun süre şehrin üstünde tabaka halinde kalmaktadır. İlimizde kışın kirlilik oranının ciddi oranda artması ısınmadan kaynaklı meydana gelmektedir. Ekonomik sıkıntıların etkisi devam ettiği sürece Adana ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin etkisinde kalmaya devam edecektir. Doğalgaz hattının iletilmediği merkez ilçelerimizin ekonomik sıkıntıları da göz önünde bulundurarak, bu konuyla ilgili hızlı bir şekilde çalışma planı oluşturulmalıdır. Alternatif seçenekler üzerine yoğunlaşmalıdır” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.