Gürer: “ÖTV muafiyetli araç limitleri 6 ayda bir belirlenmeli”

GÜNDEM 01.09.2023 - 10:28, Güncelleme: 01.09.2023 - 10:28 4354+ kez okundu.
 

Gürer: “ÖTV muafiyetli araç limitleri 6 ayda bir belirlenmeli”

CHP Niğde Milletvekili Gürer, ÖTV indirimli araç limitlerinin belirlenmesiyle ilgili sorunu TBMM gündemini taşıdı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelliler için her yıl ocak ayında belirlenen ÖTV muafiyetli araç limitlerinin, birkaç ay geçmeden piyasa koşullarının çok altında kalması nedeniyle oluşan sorunu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.   BELİRLENEN LİMİT PİYASA KOŞULLARININ ALTINDA KALIYOR Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde yılda bir kez güncellenen ancak birkaç ay içinde enflasyonun ve piyasa koşullarının etkisiyle çok düşük kalan ÖTV muafiyetli araç limitinin en azından 6 ayda bir belirlenmesine yönelik çalışma olup olmadığının açıklanmasını istedi.  6 AYDA BİR GÜNCELLENMELİ  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:  “Engelli araç üst limitinin 6 ayda bir güncellenmesi ve bu sayede piyasa fiyat artışlarından daha az etkilenmesi için çalışma yapılmakta mıdır?  Bu sebeple cezai müeyyide uygulananlar bulunmakta mıdır? 2018 yılı itibari ile yıllara göre engelli araç satışı sayısı nedir?” BAKAN GÖKTAŞ, TOPU BAŞKA BAKANLIKLARA ATTI  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’İn önergesini yanıtlayan Bakan Mahunir Özdemir Göktaş ise “ÖTV muafiyetine ilişkin hususlar Bakanlığımızın görev alanına girmemekle birlikte; engelli vatandaşlar tarafından Bakanlığımıza iletilen ÖTV konulu vatandaşlarımızın talep ve şikayetlerine ilişkin dilekçe ve başvurular ilgili Bakanlıklara iletilmektedir” açıklamasında bulundu. Bakan Göktaş, soru önergesine konu olan hususların Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görev ve faaliyet alanı içerisinde olduğunu belirterek, topu bu iki Bakanlığa attı.  BU YIL İÇİN 1 MİLYON 4 LİRA OLARAK BELİRLENMİŞTİ  Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise  Engelliler için ÖTV muafiyetli araç alımında yeni üst limit Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, “2023'te Engelliler için ÖTV muafiyetli araç limiti 450.500 TL'den 1.004.200 TL'ye yükseltilmiştir. Ancak her yıl Ocak ayında güncellenen engelli araç alımı üst limiti birkaç ay geçmeden enflasyonun ve piyasa fiyatlarının altında kalmakta olduğundan, engelliler araç alımında ve fiyatların gerek bayiler tarafından gerekse gerçek zamlanması nedeniyle ciddi sıkıntılara neden olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.  ARAÇ FİYATLARI HER GÜN DEĞİŞİYOR Gürer, araç alım fiyatlarının neredeyse her gün değiştiği günümüz koşullarında, ÖTV muafiyetli araç alım limitinin de en azından 6 ayda bir belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, ÖTV indirimli araç limitlerinin belirlenmesiyle ilgili sorunu TBMM gündemini taşıdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelliler için her yıl ocak ayında belirlenen ÖTV muafiyetli araç limitlerinin, birkaç ay geçmeden piyasa koşullarının çok altında kalması nedeniyle oluşan sorunu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

 

BELİRLENEN LİMİT PİYASA KOŞULLARININ ALTINDA KALIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde yılda bir kez güncellenen ancak birkaç ay içinde enflasyonun ve piyasa koşullarının etkisiyle çok düşük kalan ÖTV muafiyetli araç limitinin en azından 6 ayda bir belirlenmesine yönelik çalışma olup olmadığının açıklanmasını istedi. 

6 AYDA BİR GÜNCELLENMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: 

“Engelli araç üst limitinin 6 ayda bir güncellenmesi ve bu sayede piyasa fiyat artışlarından daha az etkilenmesi için çalışma yapılmakta mıdır? 

Bu sebeple cezai müeyyide uygulananlar bulunmakta mıdır?

2018 yılı itibari ile yıllara göre engelli araç satışı sayısı nedir?”

BAKAN GÖKTAŞ, TOPU BAŞKA BAKANLIKLARA ATTI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’İn önergesini yanıtlayan Bakan Mahunir Özdemir Göktaş ise “ÖTV muafiyetine ilişkin hususlar Bakanlığımızın görev alanına girmemekle birlikte; engelli vatandaşlar tarafından Bakanlığımıza iletilen ÖTV konulu vatandaşlarımızın talep ve şikayetlerine ilişkin dilekçe ve başvurular ilgili Bakanlıklara iletilmektedir” açıklamasında bulundu. Bakan Göktaş, soru önergesine konu olan hususların Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görev ve faaliyet alanı içerisinde olduğunu belirterek, topu bu iki Bakanlığa attı. 

BU YIL İÇİN 1 MİLYON 4 LİRA OLARAK BELİRLENMİŞTİ 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 

Engelliler için ÖTV muafiyetli araç alımında yeni üst limit Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, “2023'te Engelliler için ÖTV muafiyetli araç limiti 450.500 TL'den 1.004.200 TL'ye yükseltilmiştir. Ancak her yıl Ocak ayında güncellenen engelli araç alımı üst limiti birkaç ay geçmeden enflasyonun ve piyasa fiyatlarının altında kalmakta olduğundan, engelliler araç alımında ve fiyatların gerek bayiler tarafından gerekse gerçek zamlanması nedeniyle ciddi sıkıntılara neden olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 

ARAÇ FİYATLARI HER GÜN DEĞİŞİYOR

Gürer, araç alım fiyatlarının neredeyse her gün değiştiği günümüz koşullarında, ÖTV muafiyetli araç alım limitinin de en azından 6 ayda bir belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.