MİNİK ÖĞRENCİLER DOĞAYA SAHİP ÇIKIYOR

GÜNDEM 09.01.2024 - 15:43, Güncelleme: 09.01.2024 - 15:43 2829+ kez okundu.
 

MİNİK ÖĞRENCİLER DOĞAYA SAHİP ÇIKIYOR

Adana’da doğa ile iç içe Karma İlkokulu örnek bir projeye imza atarak “Ekolojik Kafe” kurdu. Çevredeki atık malzemeleri toplayan minik öğrenciler, bu kafeden ücretsiz alışveriş yaparken, hem atıkları değerlendiriyor hem de doğayı koruyor.
BU KAFEDE PARA GEÇMİYOR  Doğa ile iç içe olan Karma İlkokulu atıkları değerlendirmek ve farkındalık oluşturmak adına ‘’Ekolojik Kafe’’ kurdu. Okulun öğretmenlerinden Haluk Tufan’ın öncülüğünde kurulan Ekolojik Kafe’de para geçmiyor. Öğrenciler kolaylıkla ulaşabilinen atık malzemeler karşılığında velilerin desteğiyle açılan kafeden bir eşya, yiyecek ya da içecek alışverişi yapma şansı yakalıyor. Kafede, tüm öğrenciler sırayla kafe sahibi olup, atık malzemeler karşılığında satış gerçekleştiriyor. Toplanan geri dönüşüm malzemeleri ise ilçe belediyesi aracılığıyla alınarak, geri dönüşüm tesisine ulaştırılıyor. MİNİKLERE ÇEVRE BİLİNCİ AŞILANIYOR Projenin öncülerinden eğitimci Haluk Tufan, bu projeyle öğrencilere geri dönüşümün ve doğayı korumanın önemini vurguladıklarına dikkat çekerek şunları söyledi; “Doğa ile iç içe olan Karma İlkokulu olarak doğanın bizler için ne kadar önemli olduğunu her zaman vurgulamışızdır. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik temalı etkinlikler ve çalışmalar yapmaktayız. Bu projeyle; öğrencilerimize geri dönüşümün ve doğamızı korumanın öneminin yanı sıra, geri dönüşüm ile ülkemizin ekonomik olarak kalkınmasına nasıl faydalı olduğumuzu da anlattık ve çocuklarımızın farkındalığını arttırmayı başardık. O hafta derslerimizde de geri dönüşümü konu alıp farklı etkinlikler yaptık. Emeği geçen tüm herkese teşekkür ederiz”. GEZEGENİMİZ TÜM CANLILARIN ORTAK YUVASI Ekolojik dönüşüm hakkında bilgiler veren Tufan, ekolojik dönüşümün sadece hayvanlar ve bitkiler için değil insan hayatı için büyük bir öneme sahip yaşam planı olduğunu kaydetti. Tufan; “Dünyayı kirleten her çöp, doğayı katlettiği kadar insan yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple “ekolojik geri dönüşüm” sadece Hepimizin ortak görevi, ilk sıradaki sorumluluğu ekolojik geri dönüşüme önem vermektir. Nasıl ki kurumlar ve firmalar, üretimde -çevre ve halk sağlığını dikkate alıyorsa, bireylerin de ekolojik dönüşüm konusunda hassas olmaları gerekiyor. Yapmamız gerekenler ise ayrıntılarda gizli; örneğin satın aldığımız ürünlerin içeriğini öğrenmek, geri dönüştürülmüş ürünler kullanmak gibi”. EKOLOJİK DÖNÜŞÜM NEDİR? Ekolojik yaşam modeline geçebilmek için elzem koşullardan bahseden eğitimci Haluk Tufan; “Ekolojik Yaşam Koşulları Nelerdir? Doğal hayat düzenini bozmadan, canlılara zarar vermeyen bir yaşam tarzını benimsemek. Çözünmesi güç atıklar üretmeden yaşamaya gayret etmek. Enerji tüketimini azaltmak için girişimlerde bulunmak. Organik beslenerek tarımda kimyasal kullanımını azaltmak. Su israfını azaltmak. Teknolojik yenilikler ile doğal dengeyi korumak için çabalamak. Ev ürünlerini doğa dostu olanlardan seçmek. Atıkları geri dönüştürülebilme özelliğine göre ayrıştırmak İklim ve coğrafi koşullara uygun bitkiler yetiştirmektir” diye konuştu 
Adana’da doğa ile iç içe Karma İlkokulu örnek bir projeye imza atarak “Ekolojik Kafe” kurdu. Çevredeki atık malzemeleri toplayan minik öğrenciler, bu kafeden ücretsiz alışveriş yaparken, hem atıkları değerlendiriyor hem de doğayı koruyor.

BU KAFEDE PARA GEÇMİYOR 

Doğa ile iç içe olan Karma İlkokulu atıkları değerlendirmek ve farkındalık oluşturmak adına ‘’Ekolojik Kafe’’ kurdu. Okulun öğretmenlerinden Haluk Tufan’ın öncülüğünde kurulan Ekolojik Kafe’de para geçmiyor. Öğrenciler kolaylıkla ulaşabilinen atık malzemeler karşılığında velilerin desteğiyle açılan kafeden bir eşya, yiyecek ya da içecek alışverişi yapma şansı yakalıyor. Kafede, tüm öğrenciler sırayla kafe sahibi olup, atık malzemeler karşılığında satış gerçekleştiriyor. Toplanan geri dönüşüm malzemeleri ise ilçe belediyesi aracılığıyla alınarak, geri dönüşüm tesisine ulaştırılıyor.
MİNİKLERE ÇEVRE BİLİNCİ AŞILANIYOR
Projenin öncülerinden eğitimci Haluk Tufan, bu projeyle öğrencilere geri dönüşümün ve doğayı korumanın önemini vurguladıklarına dikkat çekerek şunları söyledi; “Doğa ile iç içe olan Karma İlkokulu olarak doğanın bizler için ne kadar önemli olduğunu her zaman vurgulamışızdır. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik temalı etkinlikler ve çalışmalar yapmaktayız. Bu projeyle; öğrencilerimize geri dönüşümün ve doğamızı korumanın öneminin yanı sıra, geri dönüşüm ile ülkemizin ekonomik olarak kalkınmasına nasıl faydalı olduğumuzu da anlattık ve çocuklarımızın farkındalığını arttırmayı başardık. O hafta derslerimizde de geri dönüşümü konu alıp farklı etkinlikler yaptık. Emeği geçen tüm herkese teşekkür ederiz”.

GEZEGENİMİZ TÜM CANLILARIN ORTAK YUVASI
Ekolojik dönüşüm hakkında bilgiler veren Tufan, ekolojik dönüşümün sadece hayvanlar ve bitkiler için değil insan hayatı için büyük bir öneme sahip yaşam planı olduğunu kaydetti. Tufan; “Dünyayı kirleten her çöp, doğayı katlettiği kadar insan yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple “ekolojik geri dönüşüm” sadece Hepimizin ortak görevi, ilk sıradaki sorumluluğu ekolojik geri dönüşüme önem vermektir. Nasıl ki kurumlar ve firmalar, üretimde -çevre ve halk sağlığını dikkate alıyorsa, bireylerin de ekolojik dönüşüm konusunda hassas olmaları gerekiyor. Yapmamız gerekenler ise ayrıntılarda gizli; örneğin satın aldığımız ürünlerin içeriğini öğrenmek, geri dönüştürülmüş ürünler kullanmak gibi”.

EKOLOJİK DÖNÜŞÜM NEDİR?
Ekolojik yaşam modeline geçebilmek için elzem koşullardan bahseden eğitimci Haluk Tufan; “Ekolojik Yaşam Koşulları Nelerdir? Doğal hayat düzenini bozmadan, canlılara zarar vermeyen bir yaşam tarzını benimsemek. Çözünmesi güç atıklar üretmeden yaşamaya gayret etmek. Enerji tüketimini azaltmak için girişimlerde bulunmak. Organik beslenerek tarımda kimyasal kullanımını azaltmak. Su israfını azaltmak. Teknolojik yenilikler ile doğal dengeyi korumak için çabalamak. Ev ürünlerini doğa dostu olanlardan seçmek. Atıkları geri dönüştürülebilme özelliğine göre ayrıştırmak İklim ve coğrafi koşullara uygun bitkiler yetiştirmektir” diye konuştu 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.